Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de juliol del 2011 | 17:17
Crònica

Construir eines d'estat cap a la independència

Existeix una certa confusió i desorientació entre els ciutadans i la classe política en la manera com hem de construir la majoria social per la independència. I també en el procés de construcció d'una estratègia o front nacional que permeti la creació d'eines d'estat.

Unes eines que, al seu torn, ens han de permetre arribar amb garanties a la independència nacional. I és que, algunes vegades, ens caldria preguntar-nos si aquelles institucions, associacions o persones que volen la independència s'han plantejat amb seriositat què vol dir construir-la.

És molt més que evident que la nostra nació té un estat, l'espanyol, en contra i en lluita constant per a impedir la pròpia sobirania. Allò que no queda clar, però, és si nosaltres som conscients que cal contrarestar, amb aparells propis, els aparells de l'estat. I cal també no atemorir-nos i tenir en compte que a Catalunya, l'estat no pot usar les eines i estratègies que ha fet servir a Euskadi perquè aquí no serveix l'excusa de la violència o el terrorisme.

A Catalunya, l'ofensiva estatal és i serà més sutil: infiltració, descrèdit d'institucions i persones, fer públics forats negres de la nostra administració, magnificar les despeses governamentals catalanes o, mitjançant els quintacolumnistes, intentar trencar els eixos de la nostra construcció nacional ─llengua, immersió lingüística, immigració, espai de comunicació, policia catalana, etc.

La quinta columna està formada per elements esperpèntics, fàcilment detectables. D'altres, però, són més sofisticats i, repetim-ho, sutils, donat que els seus membres estan entrenats en aprofitar les nostres febleses, les pròpies contradiccions, envejes i lluites cainites, i són experts en aprofitar el pitjor que tenim: tenir l'enemic principal a casa. Tres-cents anys d'opressió i desalineació nacional han creat un país i una societat contradictòria i fàcilment manipulable. Per vèncer tot això, cal canviar el xip del tants caps tants barrets i de la sopa de sigles de sobiranisme i l'independentisme, per ésser capaços d'actuar amb coincidència i complicitat amb les nostres institucions, la societat civil i els sectors en marxa i vanguardistes de la societat.

Així doncs, hi ha tres camins cap a la llibertat: les nostres foces polítiques i les nostres institucions, l'acció cívica i nacional d'Òmnium i la seva nova proposta, i el poble mobilitzat entorn a les consultes i ara caminant cap a l'Assemblea Nacional. Tots tres camins han de confluir en una cruïlla, un punt comú en el qual hem de poder sumar i acumular forces per anar construint les eines d'estat i el dret a decidir que ens porti a la independència nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat