Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de d'octubre del 2011 | 16:00
Crònica · Esport i Ciutadania

El "cas pelucas"

César Rodríguez, el màxim golejador de la història amb permís de Paulino Alcántara, ha estat aquests dies en boca de tothom. Els registres que trepitja Leo Messi ens han fet recuperar i reviure dues figures il·lustres del barcelonisme.

César Rodríguez és encara el màxim golejador de la història del Barça

Una, sempre present, Ladislao Kubala. L'altre, l'home-gol, el lleonès César Rodríguez. El seu tupè el va convertir en el carismàtic "Pelucas" del Camp Nou. La història recorda que "El Pelucas" va anotar 235 gols com a blaugrana, però s'oblida d'alguna cosa més.

Cesitar va arribar al Barça l'any 1939, just després de la Guerra Civil. Després d'una primera temporada al club, va ser cridat per fer el servei militar, i aquí van començar els problemes. En temps duríssims per al barcelonisme, "el Pelucas" va demanar a l'exèrcit alguna solució per poder compaginar les obligacions del règim amb els colors blaugranes. La resposta dels militars va ser molt clara: "Si fos per jugar amb l'Espanyol, ho tindríem en compte. Per jugar al Barça, ni parlar-ne". I César va ser cedit al Granada, on complia amb el servei militar.

El Granada va aconseguir l'ascens a la Primera Divisió, amb César com a figura, i un any després el lleonès va tornar a Barcelona. La pregunta que toca fer-se aquests dies no és només sobre quan Messi atraparà el Pelucas. També cal preguntar-se sobre quans gols hauria de fer Messi per atrapar-lo si el règim de Franco no hagués intercedit.

Aquest cas però, no és l'unic en la història de l'entitat. Àngel Mur Navarro, pare del recent retirat fisioterapueta del club, també va ser víctima de les fòbies de l'exèrcit espanyol amb el Barça. L'any 1931, el futur campió estatal dels 3.000 metres obstacles va aterrar a la ciutat Comtal per complir amb el servei militar, però també per competir amb la secció d'atletisme del Futbol Club Barcelona. Només arribar, Àngel Mur pare ja va veure clar que no vestiria de blaugrana. El periodista Enric Bañeres, al seu llibre titulat Los Mur. Masajistas del Barça, recollia la successió de fets que van portar Àngel Mur Navarro a vestir de blanc-i-blau. Són paraules del mateix Mur: << El lunes me llaman a mayoría. Subo y allí estaban todos los jefes: "Hombre, Mur, te saludamos porque has dejado bien el nombre del cuartel, pero ¿qué es eso de que has fichado por el Barcelona?". Y yo digo: "no he fichado pero tengo que fichar el jueves", y me dicen: "!Nada¡ ¡Tu no fichas por el Barcelona. Tienes que fichar por el Español! Si fichas por el Barcelona, aquí con guardias y servicio, no vas a salir del cuartel. Si fichas por el Español te rebajaremos de servicio, rancho extraordinario y permiso para entrenar cuando quieras".Y fiché por el Español>>.

Temps després, es convertiria en el massatgista més famós del club i predecessor d'un cognom sempre lligat amb la història del Barça. Però aquesta, és una altra història.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat