Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de de juliol del 2013 | 15:44
Notícia · Seguretat

El dret a decidir i les FAE

Des de fa uns mesos, des de diverses associacions franquistes, falangistes i d'ex combatents de la División Azul i la Guerra Civil espanyola, tot usant les publicacions digitals afins al seu ideari feixista, estan intoxicant els seus afiliats i intenten fer arribar el seu missatge a les FAE.

Reproduïm del CEEC · Aquests, però, tot i saber el paper que els hi atorga la Constitució espanyola, també són conscients dels grans canvis que s'han produit en els darrers 40 anys: a dia d'avui prop del 60% de la població no els va votar, entre els quals s'hi inclouen la immensa majoria dels membres de les FAE.

En el cas dels comandaments, és cert que encara queden alguns centenars d'oficials i comandaments que van formar-se en l'etapa de la transició democràtica sota la perssió i el xantatge ideològic dels franquistes. Però aquestos, en una immensa majoria, han participat a l'OTAN, als comandaments europeus i en les operacions a l'Irak, al Congo, a l'Afganistàn, a Somàlia, el Líban i l'ex Iugoslàvia.

Per això mateix, les FAE han pogut contrastar amb els seus companys de l'OTAN que el paper dels exèrcits no és el de ser pretorians dels seus ciutadans sinó tot el contrari: defensors dels drets i llibertats dels ciutadans, mentre aquests es reivindiquin i s'exerceixin en perfecte ordre democràtic i usant la força fonamental de les urnes amb llibertat.

Per tot això, avui els militars espanyols que han treballat colze a colze amb els britànics i amb els canadencs saben que el dret a decidir és una solució a problemes reals i que ells no els hi toca d'intervenir-hi.

En una última reunió en un casino militar de Madrid, alts comandaments de l'exèrcit de terra i de l'aire que havien participat en operacions a l'ex Iugoslàvia van parlar i debatre en privat sobre el problema basc i el català. En la trobada, tots ells van expresasr que potser també l'Estat s'ha equivocat en no saber aplicar a les FAE el fet plurinacional com ja ha fet el Regne Unit, Bèlgica o el Canadà, per tal d'aconseguir unes FAE més cohesionades i adaptades a la realitat plurinacional de l'Estat.

Aquesta reunió i el resultat del seu debat ha causat un cert nerviosisme entre les clavegueres encarregades de lluitar i desmuntar la transició nacional catalana.

Article publicat al CEEC.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat