Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de febrer del 2012 | 18:23
Crònica · Euskal Herria

L'ocàs de Garzón s'ha forjat a Euskadi

La periodista Pilar Urbano és autora de la biografía autoritzada del jutge de l'Audiència Nacional, publicada l'any  2000, sota el títol de "Garzón: el hombre que veía amanecer". 
Una frase que al llarg dels últims vint anys s'ha complert a Euskal Herria en moltes ocasions. Baltasar Garzón ha trepitjat de matinada els carrers de nombrosos pobles bascos per dirigir operacions policials contra l'esquerra abertzale.

Baltazargarzon

Bilbo · Gran part del seu prestigi professional s'ha basat en aquestes incursions a l'alba en "territori d'ETA". Ha instruit centenars de causes relacionades amb el conflicte basc i ha ordenat l'ingrés a presó de dirigents de Batasuna com Arnaldo Otegi.

El jutge andalús és el pare del "tot és ETA", teoria que el PSOE i el PP van convertir en doctrina jurídica gràcies a la Llei de Partits, la norma que  ha permès il.legalitzar a totes les organitzacions polítiques de l'esquerra abertzale des de 2002 fins l'actualitat.

El Cas Gürtel, una trama de corrupció pressumptament vinculada al PP, l'ha deixat fora de la carrera judicial. El Tribunal Suprem l'ha condemnat a una pena d'onze anys d'inhabilitació per haver instruït aquesta causa amb "mètodes de règims autoritaris", segons es recull en la sentència. Però aquesta manera de fer autoritària de Garzón que han descobert de sobte els espanyols després de tants anys, ,ja es coneixia des de feia temps a Euskal Herria.

La diferència és que en tot allò relacionat amb el problema basc, els poders de l'Estat, els partits polítics i la societat espanyoles sempre han estat permisives i han optat per mirar a una altra banda mentre es trepitjaven drets fonamentals, perquè la lluita antiterrorista ho justificava tot. Instruccions com el sumari 18/98, el tancament del diari d'Egin, sense cap justificació, l'empresonament dels líders de l'esquerra abertzale que han convençut a ETA que abandoni la violència –Cas Bateragune–, o la negativa a investigar les denúncies de tortures d'independentistes bascos i catalans, són motius més que suficients que haurien d'haver servit per frenar les sempre polèmiques actuacions de Garzón. Ara que ha traspassat els límits i ha acabat amb la paciència d'alguns espanyols poderosos –o que, simplement, ha deixat de ser útil per als interessos de l'Estat–, els mateixos que l'han catapultat a la fama, el deixen caure.

L'estrella de l'Audiència Nacional s'ha estavellat. Euskal Herria, regal enverinat per a les ambicions d'un jutge espanyol, orígen de les desgràcies de Garzón.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat