Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de desembre del 2013 | 17:32
Crònica · Internacional
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

La pressió internacional sobre Rajoy ha començat

Quina importància té la concreció de la data i la pregunta pel referèndum? Significa, en essència, passar de les paraules als fets. Del terreny boirós dels desitjos al de la plasmació d'una intencionalitat política definida.

Per entendre'ns: vol dir passar de ser la carpeta de sota de tot a ser el protagonista d'un editorial del Financial Times. Fa uns dies vaig escriure aquí que Europa exigia a Catalunya que, fes el que fes, ho fes bé.

A ulls del món, els catalans estem obligats a demostrar que el mandat democràtic dels nostres governants és sòlid, fruit d'allò que els reclama la majoria social del país i de la manca de contraofertes per part de l'estat espanyol.

Per això, la fotografia al Palau de la Generalitat, encapçalada pel president Mas i acompanyada pels principals líders polítics, té una força simbòlica enorme a Berlín, a París, a Brussel·les, a la city londinenca. Els recorda que el camí és irreversible, fins al punt que el transiten plegats persones de dretes i d'esquerra, conscients de l'hora històrica que els toca liderar.
Rajoy està atrapat entre el patriotisme hostil i mal entès dels seus i una Europa perplexa amb Madrid"
El Financial Times, la bíblia a les institucions comunitàries, ho ha entès perfectament. L'economia europea se sent, ara ja sí, interpel·lada pel debat català i a les portes d'un nou Consell Europeu exigeix a Mariano Rajoy --representat d'un estat intervingut de facto-- que cedeixi. La pressió internacional que alguns quadres dirigents catalans fa temps que profetitzaven en privat ja és aquí.

Tindrà capacitat la Moncloa per resistir-se als consells de Merkel, per exemple? Sembla difícil veient com ha anat amb l'economia. Passi el que passi, el president espanyol està atrapat entre el patriotisme hostil i mal entès dels seus i una Europa perplexa amb Madrid. Catalunya, mentrestant, ha de seguir superant etapes democràtiques. Perquè té l'èxit de cara.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat