Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de d'agost del 2011 | 12:34
Crònica · Madrid

El candidat unplugged

Ara diu que s'haurien de repensar les diputacions o eliminar-les, que tal com estan no li agraden. És l'últim hit estiuenc del candidat Rubalcaba, que construeix la precampanya com qui va al supermercat sense la llista de la compra feta i ha d'improvisar per omplir el carro. Són els riscos dels lideratges desconnectats del seu temps.

Madrid · Alfredo Pérez Rubalcaba,l'home que ha agafat el volant d'un PSOE sense frens, ha optat per arribar al 20-N sense arriscar gaire per no prendre mal, conscient que pinten bastos per les esquerres i pel seu partit de forma molt especial. Per això no planteja un programa de govern de fons, basat en un corpus ideològic reconeixible i fresc, sinó que ha optat per oferir un catàleg de receptes a mida de cadascú, enfundant-se la gorra del McDonalds o posant-se la bata d'Ikea. Entrin, mirin, remenin i si troben alguna idea mínimament socialista que els convenci, m'ho fan saber i l'assumeixo.

La supressió de les diputacions és l'exemple d'aquesta política de pedaços, d'ocurrències, si bé ell assegura que ho té tot pensat. De fet, Felipe González ja ho va proposar a principis d'any i es va cuidar com d'escaldar-se i d'agafar-ne la bandera. És clar que aleshores era l'home que més manava a la Moncloa i tenia al davant uns comicis autonòmics i locals que no volien fressa. Ara, amb tot perdut, diu que ja toca. Poc creïble respon l'oposició...

Rubalcaba, gat vell, sap que propostes com aquestes, amb tocs demagògics –va dir que caldria triar entre mestres o diputats provincials- tenen el consens de la majoria de la societat. A Catalunya, els partits, començant pel PSC, s'han cansat de demanar-ho sense cap èxit. A Espanya, la proposta ha sonat tediosa, buida. ¿Només això proposa?, es pregunta la gent. ¿Però quin és el projecte de Rubalcaba? ¿És el reformisme socialdemòcrata fracassat de Zapatero, el peix al cove jacobí del felipisme o el neocentralisme en auge de Rosa Díez? No cal oblidar que el vell Freddy era l'home que, l'any 2000, més va treballar a l'ombra perquè l'espanyolista i missaire José Bono fos el secretari general del partit en substitució de Joaquín Almunia. Ara, l'expresident manxec no vol anar a les llistes­, González admet públicament que està a anys llum del PSOE i la federació andalusa, la més important, li retreu que faci experiments amb gasosa com la de les diputacions.

Tot plegat demostra que Rubalcaba està unplugged, desconnectat dels nous temps. Recorda els músics dels noranta que tocaven allò que el públic volia sentir –de forma pulcra i endreçada, cert- en petites sales de concert. És l'única manera que els lideratges a contrapèl puguin sobreviure un temps. Carme Chacón guarda silenci i treballa pacientment el seu concert elèctric per quan Rubalcaba caigui.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat