Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de de gener del 2009 | 15:03
Crònica · País Valencià

Una crisi de segona

Al País Valencià, la crisi encara no sembla haver-se acarnissat prou amb la ciutadania. La factoria Ford, un dels grans motors de l'economia autòctona, no sols ha presentat diversos ERO, sinó que ja avisa que cal renegociar el conveni laboral a la baixa, si els treballadors volen continuar sent-ho. El sector del taulell, capitalitzat a les comarques castellonenques, pateix directament la caiguda que ha experimentat el sector de la construcció, un àmbit que gairebé era el monocultiu valencià. Tot plegat, però, no importa gaire al president de la Generalitat, Francisco Camps, que ha delegat en el seu vicepresident econòmic, Gerardo Camps, per tal que siga ell qui done explicacions sobre com pensa capgirar el govern valencià la situació, o com a mínim, alleugerir-la.


El cap del Consell no n'ha dit ni pruna, al ple esdevingut aquest dimecres 28 de gener, a les Corts valencianes. I no sols això, perquè el PP tampoc no ha acceptat que els dos grups de l'oposició i el de no adscrits (on hi ha els expulsats de Compromís, tres diputats amb carnet d'Esquerra Unida), pugueren presentar una sola proposta de resolució, com acostuma a passar als debats d'alçada, com és el cas del de política general.

Encara i tot, els populars es vanten que hi han acudit a petició pròpia, al contrari que el cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va haver d'anar a parlar de la crisi al Congrés dels Diputats, segons que ha dit el secretari general i portaveu parlamentari del PP valencià, "agafat de l'orelleta, arrossegat per la resta de grups i amb el vot en contra dels socialistes". Aquests, de la seua banda, han contestat que Zapatero ja ha fet quatre intervencions monogràfiques sobre la matèria des que va endegar-se la "desacceleració", i que ho farà una cinquena d'ací no-res. En aquestes compareixences, diuen al PSPV-PSOE, el partit al poder ha rebut recomanacions de la resta de partits en forma de propostes parlamentàries.

Des que va veure que no era capaç de deslliurar-se del jou que significaven Eduardo Zaplana i el president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, la tendència de Camps ha estat la d'esmunyir-se de les preguntes compromeses amb decisions tan salomòniques com ara no admetre'n cap, de qüestió. Són comptades, les ocasions en què el president de tots els valencians accepta que els periodistes li pregunten lliurement, a una roda de premsa. Igualment, Camps va estimar-se més no intervenir al debat de la moció de censura presentada pel PSPV-PSOE de Joan Ignasi Pla en contra seua, el setembre del 2006. Va delegar en el portaveu parlamentari del seu grup. Era la primera vegada que es debatia una decisió com aquella, però no n'hi havia per tant, al seu parer. Un president censurat no es defensava de les acusacions que es vessaven en contra seua, i confiava, com si no, a la majoria absoluta que el seu grup exhibeix a l'hemicicle, una majoria que el permet de defugir d'aquestes situacions compromeses.

Els socialistes, reunits en les figures de Jorge Alarte i Ángel Luna amb el cap del Consell l'inici d'aquest mes, van estendre-li un llistat amb una quarantena de propostes de millora de l'economia cassolana. El president Camps, sense encara temps de llegir-les amb tranquil·litat, va concloure, davant els mitjans de comunicació que seguien l'acte, que aquell reguitzell de consells socialistes "ja estan en funcionament, en molts casos, gràcies a la determinació d'aquest govern". "Ací fa molts anys que governem i que arribem a acords amb tot de gent", va dir un Camps que no fou gaire més condescendent amb els dos representants de Compromís, Mònica Oltra i Enric Morera, a qui rebé una setmana més tard. No accepta recomanacions i opta per tirar pel recte, el president valencià. Per ell, com s'ha pogut comprovar aquest mateix dimecres, la crisi econòmica en curs és una crisi de segona. No mereix la seua compareixença al parlament valencià. Allà, ell, prefereix anar-hi d'oient.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat