Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de de setembre del 2011 | 18:00
Crònica · País Valencià

Baldoví, rere les passes de Marco Miranda

Compromís ja té candidats pels comicis espanyols del proper 20-N. Serà la primera ocasió en què el nacionalisme valencià, per bé que de bracet d'Iniciativa i dels ecologistes, tinga opcions reals d'accedir al Congrés dels Diputats, un espai encara més vetat que les Corts, on la tanca del 5% ja els ho posava prou difícil

Amb opcions d'entrar
Joan Valdobí podria esdevenir el primer diputat valencianista i progressista a ocupar un seient al Congrés sense pertànyer a una formació d'àmbit estatal des de la República.

València · A Madrid, les dificultats fins i tot es multiplicaven, atès que hi ha molts menys escons a repartir i que la bipolarització del vot és superior que a la cita valenciana.

Després que el Bloc proposara a Diego Gómez d'encapçalar les llistes de la coalició a la cambra baixa espanyola, qui fou president d'Escola Valenciana no ha obtingut el suport del consell nacional de la formació. Els prop de 200 delegats nacionalistes han preferit, per una majoria àmplia del 64%, que el cap de llista no siga Gómez sinó Joan Baldoví, alcalde de Sueca (Ribera Baixa) del 2007 fins el 2011, quan ha passat a governar amb un grup independent i els socialistes, encara que sense ocupar-ne l'alcaldia. Baldoví també havia arribat a acords municipals amb el PP en temps pretèrits.

El posicionament de la militància ha sorprès a la direcció del partit, que va donar l'oportunitat de votar-ne els candidats, com sempre fa la formació taronja, amb la certesa que el cartell de Gómez seria validat per les bases. El seu perfil independent (encara que des d'enguany és regidor de Compromís a Alzira i que ja va integrar la vella Unitat del Poble Valencià, germen de l'actual Bloc) lligava bastant amb la imatge que la coalició pretén transmetre, allunyada de la política clàssica i amb la participació de referents de la societat com ho és Gómez. Les Trobades d'Escoles en Valencià que anualment celebra l'entitat cívica apleguen més de 200.000 xiquets i xiquetes d'arreu del país. Una mobilització important de què la coalició Compromís podia treure'n profit ara.

Una setmana abans, al consell nacional d'Iniciativa del Poble Valencià havia fet un procés paral·lel. Malgrat haver tret a la palestra el nom d'Isaura Navarro, que fou diputada d'Esquerra Unida al Congrés espanyol del 2004 al 2008, finalment el número dos per València serà per Cristina Domingo, militant de la formació i fortament vinculada al món ecologista, fins al punt que fou la presidenta de la veterana Acció Ecologista Agró. Domingo ha estat regidora de Compromís a Paterna, per bé que ja no ho és, i la seua victòria a l'elecció interna no ha deixat de causar sorpresa. Mentre Navarro no té carnet i era vista com una persona del mateix perfil que Joan Ribó (excoordinador general d'EUPV que va liderar l'exitosa llista de Compromís a la ciutat de València, que va sumar tres regidors i va convertir-se en la gran sorpresa del 22 de maig), Domingo és una persona propera a l'ideòleg d'Iniciativa, Pasqual Mollà. El canvi de parer d'Iniciativa podria haver influït, i de quina manera, en la decisió del Bloc.

Les possibilitats de treure un o escó o dos se circumscriuen a València, atès que Castelló escull cinc diputats només i que Alacant presenta un mapa electoral més complexe, amb una UPyD més forta i un nacionalisme més fluix. En el cas de València, en canvi, Compromís enviaria un diputat a Madrid només que retinguera dos de cada tres vots dels que va reunir el 22 de maig. Els en calen uns 85.000. Si mantingueren o fins i tot ampliaren una mica la seua base electoral d'aleshores, que en realitat és el seu gran sostre, podrien somiar amb una segona acta, la que correspondria a Domingo. Seria la primera ocasió en què un diputat valencianista i progressista ocupara un seient al Congrés sense pertànyer a cap formació d'adscripció estatal. Cal remetre's als temps de la República per trobar un altre nacionalista valencià a Madrid, en aquell cas Vicent Marco Miranda.

Tot amb tot, la hipotètica presència de Compromís al Congrés s'immergiria dins del grup que liderarà Juan López de Uralde, referent d'Equo i antic cap visible de Greenpeace a Espanya. Si obté la seua acta de diputat a Madrid, s'unirà a Compromís i a ICV en un grup que ben bé podria sumar els cinc diputats necessaris per disposar de grup propi.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Documents · Política
Manifest de compromís per la independència
Crònica · Afers religiosos
El nacionalcatòlic Fernández Díaz menysté el compromís cristià
Opinió ·
Sinceritat i compromís
Notícia · Cultura
Joana Raspall mor als 100 anys
Crònica ·
Tota la nació a Brussel·les
Crònica · Afers religiosos
Compromís cristià amb la Catalunya de l'11-S
Crònica · País Valencià
Més Compromís
Crònica · País Valencià
Més compromís a Compromís
Crònica · Afers religiosos
Derrota electoral del nacionalcatolicisme a Catalunya
Crònica · País Valencià
Sí, sí, sí, Compromís a Madrid!
Indica publicitat