Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 13 de de febrer del 2012 | 11:56
Crònica · País Valencià

Més Compromís

Era una petició estesa al si de la coalició i pràcticament, també, una demanda ciutadana. Finalment, Compromís augmenta el seu compromís intern i esdevé, si fa no fa, una formació política en tota regla, més que no un acord entre formacions diverses.

Logocompromis-1

València · La notícia, l'ha avançada l'edició valenciana del diari 'El Mundo' i es farà pública de manera oficial el mateix cap de setmana que el PSPV-PSOE farà el seu 12è congrés nacional, que tindrà lloc a Alacant del 30 de març a l'1 d'abril. Un altre cop d'efecte que busca competir de manera directa amb els socialistes valencians, als quals s'han proposat de llevar encara més vots, i és que Compromís podria acabar sent quelcom semblant al BNG, és a dir, una força molt present a l'imaginari polític autòcton, més que no una que cada elecció pateix per accedir a les Corts, com fins ara passava amb el seu partit majoritari, el Bloc Nacionalista Valencià. Dit d'una altra manera, l'objectiu de Compromís és ultrapassar el 10% dels vots (ara s'acosta al 7,5%, als comicis valencians), més que no l'estricte 5% que cal per entrar-hi. El PSPV supera de poc el 25%, cosa que els posa a l'abast de reproduir el mapa gallec, una vella aspiració que ara, més enllà dels somnis, forma part de la realitat.

Per fer-ho possible, els tres partits que en formen part sabien que necessitaven d'estènyer els llaços que els uneixen des del 2008, i per això mateix han aprovat un sistema de relacions que és molt més semblant al d'una federació que no a la d'una coalició esporàdica, com passava fins ara. Hi ha reunions mensuals de control de la coalició i cadascun dels tres partits (Bloc, Iniciativa del Poble Valencià i Esquerra Ecologista) hi tindrà el pes que li corresponga segons la seua militància. 

A més, es facilita l'accés de simpatitzants a la coalició, quelcom que fins ara no succeïa i que provocava situacions rocambolesques, com ara que la gent trucara al grup parlamentari de les Corts o al de l'Ajuntament de València a fi d'afiliar-se'n, sense conèixer ben bé què era, això de Compromís. Perquè, en efecte, calia demanar l'alta a un dels tres partits que l'integren, no a la coalició en general, que no gaudia de personalitat pròpia. A partir d'ara sí que en tindrà, però. 

I de quina manera? Doncs com si es tractara d'un partit qualsevol: amb un coordinador, que hauria de ser Enric Morera (secretari general del Bloc i síndic a les Corts) o Mònica Oltra (portaveu d'Iniciativa i síndica adjunta a la cambra valenciana), el qual estarà secundat per una comissió executiva integrada per 15 membres, tal com disposen les formacions, amb responsables de cada àrea: Economia, Política Municipal, Salut, Educació, Cultura, Medi... I un comitè de 100 membres que serà el màxim òrgan a l'hora de prendre decisions de volada. 

Els candidats s'escolliran mitjançant un procés de primàries obert a la militància de totes tres formacions, mentre que els càrrecs interns dependrien del congrés escaient o del comitè esmentat, que es podria dir "Territorial" o simplement "General". 

A València ja s'ha posat en marxa la fórmula del simpatitzant, una manera d'acostar-se a Compromís sense la necessitat d'estar-hi afiliat. Ara aquesta possibilitat serà encara més a l'abast de tothom, ja que, per fi, la provisionalitat deixarà de ser un dels riscos de la coalició, que passa rere passa va consolidant la seua posició al si de la política valenciana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat