Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 27 de d'octubre del 2010 | 15:01
Crònica · Pla de lleida

Danys irreparables

Quantes notes com aquesta han arrencat, en els últims ?posem? 35 anys, amb l'al·lusió a un ?mutatis mutandis? "intolerable atac a la llengua"? Al Principat i, és clar, a la resta d'aquests Països: diguem que milers. O bé es tracta d'una propensió col·lectiva a la paranoia, o bé donem finalment per bona la definició de la democràcia postfranquista com la continuació de l'intent d'assimilar-nos per altres mitjans.

Avui ha mort el lingüista Joan Solà: aquest homenot, fill de Bell-lloc, era un estudiós, i professor, de raça, no pas un home d'arenga, i tanmateix va voler fer, aquests últims anys, uns quants aparts per deixar-ho clar: Espanya continua volent que el català sigui una llengua de segona i, doncs, no hem de renunciar als instruments necessaris per evitar-ho.

L'últim intolerable atac a la llengua ?això d'intolerable vol dir, sovint, indignació pelada més que no pas promesa d'acció? és, com el lector ja deu saber, la suspensió cautelar, decretada pel TSJC, de dinou articles del reglament d'usos lingüístics de la Diputació de Lleida. Concretament, dels relatius a l'ús preferent del català i l'aranès en els documents i comunicacions internes i externes, ja que "mantenir-ne la vigència comportaria un perjudici de difícil o impossible reparació".

Sentir, un hispanòfon, parlar català a un funcionari de la Diputació és, doncs, com caure d'un vuitè pis: causa danys irreparables. Si la suspensió d'aquest reglament (i del que es va arbitrar l'ajuntament de Barcelona) és una conseqüència lògica de la sentència de Tribunal Constitucional, la consideració de la no-correspondència lingüística com a causa d'un perjudici irreparable és perfectament comprensible... com a raonament d'un extraterrestre. Irreparable ho és la pèrdua del professor Solà, com seran irrecuperables els anys que haurem passat denunciant intolerables atacs a la llengua.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat