Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 31 de de juliol del 2013 | 14:26
Crònica · Pla de lleida
Ivan Mambrillas

"Els límits del meu món són els límits del meu partit"

Quan es reclamava a una formació política hegemònica que anteposés "els interessos de país als del partit", sovint no es comptava que els individus interpel·lats no entenien, en absolut, el sentit de la requesta.

Lleida · En la plúmbia partitocràcia en què s'ha convertit la democràcia postfranquista, en què el càrrec electe mai s'ha sabut delegat transitori d'un poder popular, sinó home fort de partit fort, la identitat quasi perfecta entre els interessos de la majoria i les necessitats estretes del partit ha estat més una mena d'exigència estructural, de ceguesa induïda, que no pas el producte d'una mala fe subjectiva. Parafrasejant el filòsof, "els límits del meu món són els límits del meu partit". O bé: "el partit no és el mitjà, sinó el medi."

Així les coses, els individus interpel·lats ─dèiem─ no entenien el sentit de la requesta perquè, en la seua praxi política, qualsevol noció d'interès general havia estat prèviament acomodada a necessitats partidistes d'autoconservació. El socialista català que va votar a favor de la LOAPA sempre podia adduir, en última instància, raons d'interès col·lectiu.

La partitocràcia, al Principat, presenta greus fissures, però no s'ha pas esfondrat. Encara avui, el dirigent del PSC, per poder discernir entre misèries de partit i demandes col·lectives, cal que sigui... exdirigent. Volem dir que, ultra honrades i coherents evolucions personals, el fet que Joaquim Nadal hagi estat apartat del nucli dirigent del PSC continua sent un factor rellevant a l'hora d'explicar el seu significatiu gest en pro de l'autodeterminació. Volem dir que, ultra legítimes preses de posició, l'existència d'una estructura de poder que actua com un fi en si mateix continua explicant-nos la suficiència amb què els dirigents del PSC escometen contra un procés democràtic.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat