Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de juliol del 2011 | 18:14
Crònica · Política catalana

Òmnium s'avança a la política

Una vegada més la societat civil va per davant de la classe política, com ara fa un any, amb la manifestació del 10 de juny. Aquella marxa organitzada per Òmnium va evidenciar el desig de sobirania de la societat catalana, que ha quallat a les enquestes, però no al Parlament de forma clara, explícita i valenta.

Amb l'acte del seus cinquanta anys [veure vídeo], Òmnium ha tornat a passar la mà per la cara a bona part de la classe política que ocupava les primeres files de l'Auditori. Esperem que aquesta vegada hagin escoltat bé el missatge, perquè el discurs de la presidenta, Muriel Casals, va ser molt clar.

Casals va traçar un full de ruta realista però ambiciós per sortir del carrer sense sortida que ens va portar la reforma de l'Estatut: sobirania fiscal i sobirania política. La primera, advertint que si fracassa el pacte fiscal serà l'hora de plantar-se com a país, fent objecció fiscal, un mètode de protesta pacífic i molt pedagògic per dir prou a l'espoli fiscal. Amb els diners que Espanya recapta a Catalunya, la Generalitat no hauria de fer retallades. I després sobirania política, mitjançant un referèndum vinculant, perquè la via estatutària està esgotada i la del peix al cove ens condemna a la provincianització perpètua. Les enquestes del CEO demostren que el país està madur per assumir aquest referèndum.

Les primeres respostes que s'han sentit al full de ruta d'Òmnium no són precisament encoratjadores. El govern ho veu "interessant", però no pensa canviar de plantejament. Una posició respectable si no fos perquè la inefable consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, ha mostrat la seva oposició frontal, ensenyant la cara més espanyolista del Govern, com ja va fer al seu dia amb les consultes. Tampoc la resta de forces polítiques, excepte les independentistes, s'han mostrat favorables. La conclusió és molt clara: només amb un independentisme fort al Parlament es podrà dur a terme el full de ruta d'Òmnium Cultural, l'entitat que ha aconseguit marcar el ritme d'un país que no vol rendir-se.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat