Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de gener del 2013 | 16:27
Crònica · Política catalana
Roger Buch (@rogerbuch)
Politòleg. blocdenroger.blogspot.com

Quan l'independentisme va sortir de l'armari gràcies al futbol

Era un partit estrany. Fins aleshores la selecció catalana de futbol feia coses com enfrontar-se a combinats del Barça. Sembla que fou gràcies al gran Hristo Stoichkov que es programà un partit nadalenc de futbol entre Catalunya i Bulgària a l'Estadi Olímpic.

Era el 1997 i corregué la veu que l'esdeveniment seria alguna cosa més que un partit de futbol, però no estava clar. El dia del partit unes 30.000 persones anaren al camp, moltes d'elles amb estelades. Molt d'ambient i gran festa.

Una sorpresa: fins aleshores l'independentisme anava treient el cap a la societat catalana però sempre en condicions de minoria. L'any següent, estant ja tothom avisat, es repetí l'emplaçament a Montjuïc. Es convocà la selecció de Nigèria que pocs mesos abans havia eliminat Espanya del Mundial. Aleshores, les entrades s'exhauriren i més de 50.000 independentistes ompliren d'estelades i càntics l'estadi. Catalunya vencé 5 a 0 en un gran partit.

Com pot ser, doncs, que en un estadi hi hagués més persones i estelades que en les manifestacions de la Diada? En aquells dos dies l'independentisme ─tot i que en la seva vessant prepolítica─ presentà les credencials per ser majoria a la societat. Políticament encara hauria d'esperar una dècada. Durant els següents anys es repetiren els partits amb diversos èxits de públic però sempre sota la mateixa consigna sobiranista. Les altres comunitats autònomes, seguint el "si els catalans ho fan nosaltres també", repetiren la iniciativa del partit nadalenc. Però per manca de públic hagueren de desistir de convocar els partits i només Euskadi i Catalunya continuaren. Ben curiós...
Als que critiquen les costellades: si algun dia podem jugar Mundials serà gràcies als qui han lluitat pels partits de Nadal"
L'independentisme a Catalunya ve de lluny i en els darrers trenta anys ha anat creixent mica en mica. Els partits nadalencs de la selecció, tan criticats pels puristes que els titllen de costellada inútil, han servit per a moltes coses. Sobretot per a la socialització simbòlica de tota una generació de catalanistes que han viscut amb tota la normalitat del món que Catalunya, amb tots els respectes, no s'equiparés a règims d'altres estats sinó amb Brasil, Argentina, Xina o Nigèria. Aquesta tarda Nigèria visita Cornellà però avui l'ambient independentista ja no serà cap novetat. Als que critiquen les costellades han de saber que si algun dia es deixen de fer i podem jugar Mundials serà, també en part, gràcies a tots els que han lluitat perquè es poguessin fer aquests partits de Nadal.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat