Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de juliol del 2010 | 15:30
Crònica · Política

La Cort Internacional certifica el ridícul espanyol amb Kosovo

L'opinió emesa per la Cort Internacional de Justícia sobre la secessió unilateral de Kosovo ha deixat en evidència la diplomàcia espanyola. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero va comparèixer a les audiències públiques de la Cort sobre el cas de secessió unilateral a través de Concepción Escobar, l'assessora legal del Ministeri d'Assumptes Exteriors, per defensar la posició Sèrbia. Segons Espanya la secessió havia estat contrària al dret internacional i al marc legal a què estava subjecte l'exprovíncia de Kosovo; aquesta posició era compartida per altres aliats de Sèrbia com ara Rússia o la Xina. Diverses fonts apunten que el mateix govern espanyol no s'esperava una resolució com la que ha fet pública la Cort, dictaminant la no il·legalitat de la secessió, experts del ministeri d'Exteriors han titllat la sentència de "peculiar" en un gest de sorpresa.

La sentència ha situat Espanya contra les cordes, després de negar-se a reconèixer el nou estat balcànic retirà les tropes que hi tenia desplegades a pesar de les crítiques rebudes per part de l'ONU i l'OTAN. A més a més, fa poques setmanes, el Parlament europeu va instar als cinc estats membres que no han reconegut Kosovo (Espanya, Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre) a fer-ho i a vetllar per la cooperació entre Belgrad i Pristina. El cert és, però, que el govern espanyol no només manté la seva oposició al reconeixement sinó que avui ja s'ha afanyat a evitar qualsevol paral·lelisme entre la secessió de Kosovo i el cas català o basc; la Vicepresidenta María Teresa Fernández De la Vega ha qualificat d'"irreal" la comparació amb el cas balcànic.

El cert és que l'opinió emesa per la Cort Internacional aclareix moltes qüestions sobre la regulació del dret internacional de l'accés a l'estatalitat. Davant la pregunta formulada pel Govern serbi a través de l'Assemblea de les Nacions Unides - si la secessió de les institucions d'autogovern de Kosovo havien actuat d'acord amb el dret internacional al declarar la secessió unilateral - la Cort ha considerat que la secessió unilateral no va contradir el dret internacional. Tot i que part de l'argumentació del tribunal fa referència al cas específic de Kosovo (la resolució 1244 del 1999); la discussió sobre el dret internacional és formulada de manera general. La Cort estableix, en primer lloc, que la secessió no està prohibida enlloc dins del dret internacional. A més a més, rebutja un dels arguments presentats per Sèrbia i els seus aliats, el principi d'integritat territorial, adduint que aquest fa referència a les relacions entre estats però no al seu interior.

Així doncs, tot i les lectures interessades fetes des de diversos governs estatals, el govern xinès reafirmava avui a través del ministre d'exteriors Qin Gang que la integritat territorial és inviolable, el cert és que l'opinió emesa ahir pel tribunal internacional marca una fita per a tots els moviments secessionistes arreu del món: la secessió assolida per via democràtica és avalada pel dret internacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat