Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de de gener del 2015 | 16:14
Crònica · Madrid

Espanya contra Espanya: una oportunitat

Hi havia, durant els anys de la bombolla immobiliària, una idea d'Espanya: aznarista, desafiant, néta de la tradició imperialista de Castella. Amb el retorn del PSOE a la Moncloa va fer forat una altra idea de l'estat espanyol: vaporosament plural, còmode en la inconcreció, que buscava complicitats a cops de talonari. Tot això, però, ja és cosa del passat.

Madrid · La gestió de la crisi ha deixat els espanyols amb la identitat nua en ple hivern. Han vist què hi havia darrera Bankia, la monarquia o els trens d'alta velocitat.

Aquesta buidor de projecte polític i moral ha obert la caixa dels trons i ha desfermat la lluita per imposar un relat guanyador: a l'esquerra, Podemos recull les restes del naufragi socialdemòcrata, mentre que la dreta es mossega les ungles --i es muscula!-- esperant que l'immobilisme de Rajoy fracassi. En aquesta batalla que ara comença, Catalunya té una oportunitat d'or per a bastir el seu futur en llibertat.

El sobiranisme té, des de la perspectiva espanyola, dos elements a favor:
a) la independència ha deixat de preocupar (momentàniament?) la societat espanyola: només cal fixar-se en els informatius de les televisions amb seu a Madrid; i
b) la societat civil catalana ha sabut articular una unitat proactiva, no només de protesta. Dit d'altra manera: la idea de la Catalunya-Estat ha esdevingut una expectativa de futur suggerent per a moltes persones que no veuen sortida en una Espanya sense relat (i, sobretot, sense relat que inclogui els drets nacionals dels catalans).

El moment és propici. Per això costa tant de pair que el procés --vigorós perquè és plural-- s'entrebanqui amb els propis cordons. El 9-N necessita continuïtat amb un mandat clar de les urnes per encetar ja el procés constituent català.

Està en joc fer un camí propi --que pot ser o ara o mai-- o resignar-se a seure esperant com acaba la batalla espanyola.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat