Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 24 de d'agost del 2011 | 13:03
Crònica · Política

Nova ofensiva contra l'autonomia financera

A menys de tres mesos de les eleccions espanyoles, el PSOE, amb el vistiplau del PP, prepara una nova ofensiva per fer un pas més en la involució autonòmica que tots dos partits anhelen. L'encara president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha anunciat que impulsarà una modificació de la Constitució espanyola per imposar un límit de despesa a les comunitats autònomes.

Francesc-Homs i Jaume-Bosch a Prada

Barcelona · Si bé l'executiu espanyol ja ha imposat criteris de limitació de despesa amb les obligades retallades pressupostàries per reduir el dèficit públic, ara pretén controlar de forma directa el marge de maniobra necessari perquè un govern pugui tirar endavant les seves polítiques.La proposta, que ja ha rebut l'adhesió del líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha indignat l'executiu català. Des de la Universitat Catalana d'Estiu, el secretari de la Presidència, Francesc Homs, ha recordat a Zapatero que "a Catalunya ningú no li ha de donar lliçons de control de la despesa, quan ha estat el territori que més ha ajustat el seu pressupost amb una retallada del 10%, aproximant-se al màxim als objectius de dèficit". Tot i que ha insistit que la valoració del Govern és a priori, a l'espera que Zapatero concreti la lletra petita de la seva proposta. Homs ha anunciat un "front contundent del Govern en contra de qualsevol iniciativa que busqui limitar l'autonomia financera de Catalunya i la capacitat de decidir sobre els nostres pressupostos". Al seu entendre, limitar la possibilitat de disposar pressupostàriament dels recursos que necessiti la Generalitat "és liquidar l'autogovern de Catalunya".


Tot i que la suma de PP i PSOE ja conforma una majoria qualificada a les Corts espanyoles per tirar endavant la modificació constitucional, que en no referir-se als capítols I i II no necessita dissolució de les Corts i referèndum, Homs remarca que "no és el mateix fer una modificació d'aquestes característiques amb els diputats elegits a Catalunya en contra que no pas majoritàriament votant-hi a favor. Si ens hi juguem l'autogovern, ja no és tema de sigles sinó de país".


En aquest sentit, el secretari de la Presidència ha fet una crida a la resta de partits a fer un front comú a Madrid: "qualsevol modificació de la Constitució queda petrificada per molt de temps, no és una reforma d'una llei orgànica, que amb una majoria simple podria modificar-se. Per tant, des del Govern demanem a totes les forces polítiques catalanes, començant pel PSC que és qui té més diputats a Madrid, que si està al seu abast ho impedeixin".


També des de l'UCE, el vicepresident d'ICV i diputat al Parlament Jaume Bosch, ha volgut deixar clar que "es tracta d'una ofensiva espanyolista contra l'autogovern de Catalunya, que trobarà la nostra més rotunda oposició. Amb CiU farem un front comú per la defensa del nostre autogovern a Madrid, però més enllà d'això, estem en el cantó radicalment oposat a les seves polítiques de destrucció de l'estat del Benestar. No ens aliarem amb la dreta mai, però si és per defensar l'autogovern, sí que ens hi trobaran", ha dit Bosch.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat