Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de d'agost del 2011 | 13:20
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Una "Apple" catalana?

La setmana passada, en plena crisi borsària, la multinacional nord-americana de la informàtica i les noves tecnologies, Apple, se situava com l'empresa més valuosa del planeta. Una dada que, novament, evidenciava l'estratègia i el creixement espectacular que aquesta companyia ha experimentat darrerament.

Productes com l'iPhone o l'iPad han estat els autèntics responsables de què l'empresa de la poma mossegada sigui un referent d'èxit.

A banda d'aquest fet, Apple també ha estat protagonista amb una notícia judicial. La tauleta que Samsung havia dissenyat per tal d'ésser un dur competidor de l'iPad i poder-li prendre part del seu mercat, no podrà ésser comercialitzada a Alemanya, tot i que a la resta d'Europa sí que sortirà a la venda. Un tribunal alemany n'havia prohibit la distribució arreu de la UE, ja que considera que la semblança entre ambdues és molt elevada i, per tant, podria tractar-se d'una còpia del producte d'Apple, però la decisió ha estat revocada i finalment només s'aplicarà al país germànic. La guerra judicial entre ambdues empreses està servida.

Més enllà de tot això, és d'una evidència clara i contundent que Apple ha fet les coses bé, ha sabut reinventar-se. La innovació ha estat una de les claus de la companyia d'Steve Jobs. De la mateixa manera que d'altres empreses d'aquest sector, com podria ésser el cas de Google. Una altra companyia on la innovació ha estat fonamental per al seu èxit.

Si fem una mirada al nostre país, no cal dir que, malauradament, no tenim una "Apple". No hi ha una empresa d'aquestes dimensions, amb un perfil similar al que atresora la multinacional nord-americana. Ara bé, dit això sí que hi han projectes empresarials, dins de l'àmbit de les noves tecnologies, que estan fent bé les coses i que han començat a atreure l'interès del sector. Un dels exemples més significatius és el cas de l'EyeOS. L'entorn d'escriptori virtual o sistema operatiu via web desenvolupat per Pau García-Milà i Marc Cercós s'ha difós arreu del planeta, ha estat traduït a diferents llengües, té un nombre important d'usuaris i recentment ha signat un acord amb IBM per tal que la mutinacional l'ofereixi als seus clients. Xifres, dades que, en definitiva, evidencien que aquest projecte està cridat a tenir un paper important en el futur -i en el present-.

No sabem si aquesta empresa catalana, amb l'EyeOS com a vaixell insígnia, acabarà esdevenint una Apple catalana en el futur. Potser és fer volar massa coloms. El que si que s'ha de dir és que la idea, el projecte d'un joves universitaris ha esdevingut una empresa referent, amb futur en el món de les noves tecnologies i que està generant riquesa i ocupació a casa nostra. Una iniciativa que, basant-se en les TIC, aglutina valors com el sacrifici, el treball, l'esforç o la innovació, en uns moments com els actuals. Un exemple per a molts altres projectes o iniciatives que s'inicien en aquest país.

Catalunya ha de canviar el seu model econòmic. Necessitem fer emergir nous sectors que siguin pal de paller de la nostra economia. I en aquesta tessitura, les TIC han de jugar un paper cabdal, per potenciar sectors emergents i per tal que el propi sector TIC esdevingui pedra angular de l'economia catalana.

Mai se sap. Potser d'aquí a uns anys, algun projecte nascut en una universitat catalana, una incubadora o un parc tecnològic del país esdevé una empresa sòlida, potent i que segueixi la pista de monstres de les noves tecnologies com Apple o Google. El temps ens ho dirà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Cultura
Presentació del Projecte Museus Catalans a Google Art Project
Crònica · Tecnologia i país
Les 'apps'
Crònica · Tecnologia i país
Talent del país al Google Science Fair
Crònica · Tecnologia i país
D'#11s2012, iPhone5 i @diariARA
Crònica · Tecnologia i país
Un agost 'Curiosity'
Crònica · Tecnologia i país
Google TV: nova via per a TV3
Crònica · Tecnologia i país
iPhone, iPad i ara els Mac
Crònica · Tecnologia i país
Best Global Brands i model TIC
Crònica · Tecnologia i país
Google i l'espanyolització de la toponímia catalana
Notícia · Llengua
Desapareix el català dels mapes de Google
Indica publicitat