
Ja és oficial. Ja ho tenim. Des de dimecres de la setmana passada, el sistema operatiu dels Mac d'Apple incorpora la llengua catalana. Juntament amb el català, s'hi incorporen també altres llengües com són el grec, el croat, l'eslovac, l'hebreu, el romanès, el tai i l'ucraïnès.
Barcelona ·
D'aquesta manera, el sistema operatiu del Mac ja funciona en vint-i-nou llengües, de les quals el català és la vint-i-tresena.
Al 2010, Apple ja havia traduït al català el sistema operatiu iOS, el que empren els principals productes de la companyia de la poma mossegada: l'iPhone, l'iPod Touch i l'iPad. Cal recordar, a més a més, que en la dècada dels noranta, Apple ja havia llançat en català algunes versions de Macintosh, però va deixar de fer-ho a partir del Mac OS 9.
La multinacional nord-americana ha canviat d'actitud i la raó principal cal cercar-la en les campanyes impulsades i llançades per la societat civil catalana aquests darrers anys perquè l'empresa californiana inclogués el català, juntament amb les peticions oficials del govern de la Generalitat de Catalunya, efectuades a partir del 2005. L'obertura, fa poc temps, de la primera botiga oficial a Barcelona de la companyia, fou un primer signe rellevant, que s'ha acabat de concretar amb aquesta decisió d'incorporar el català als anomenats Macs. Així, la companyia de la poma s'apropa més i millora la seva atenció als usuaris del país de tota la seva àmplia gamma de productes.
El futur de la nostra llengua està lligat, òbviament, a l'ús que en facin tots aquells que la saben parlar, però també a tot allò que faci que la llengua sigui normal, aconsegueixi prestigi, reconeixement i la faci visible en qualsevol aspecte de les nostres vides. L'escola, els mitjans de comunicació, l'actitud dels catalanoparlants són i seran fonamentals per tal que la llengua no sigui una relíquia, una antigalla del passat o un element folklòric i residual. Però també cal tenir ben present l'efecte de les noves tecnologies. El català no pot quedar apartat d'aquestes. És més, ha d'ésser-hi cabdal per tal que adquireixi la condició, entre la ciutadania, de llengua moderna, amb futur i que pot usar-se, amb total normalitat, en aquest àmbit. I per assolir-ho és imprescindible que els productes tecnològics punters, les grans multinacionals tecnològiques (Apple, Google, Microsoft...), Internet emprin la llengua catalana amb total normalitat, com qualsevol altra. D'aquí que Apple continuï i incrementi la seva aposta per la llengua d'en Carles Riba o d'en Josep Maria de Sagarra, amb la incorporació del català al sistema operatiu dels seus ordinadors, és una notícia excepcional.