Sovint es comenta que la Unió Europea no està a l'alçada dels esdeveniments mundials pel que fa a la seva implicació i influència, i la veritat és que l'afirmació és parcialment certa si ens fixem en casos concrets com els recents conflictes de Tunísia i d'Egipte, en els què l'aposta de la UE ha sigut feble -o inexistent. Tot i aixo, en aquests afers s'ha vist clarament el posicionament dels estats importants de la UE, com França, Alemanya, el Regne Units i d'altres, representant-se ells mateixos i, en canvi, ha mancat la presència d'una postura ferma de la UE, que finalment ha sigut més aviat simbòlica.
En realitat, però, la Unió Europea, mitjançant el Consell de Relacions Exteriors que reuneix els ministres d'Afers Exteriors dels estats membres, sí que tracta la situació mundial i es posiciona vers els conflictes, en les reunions que fa mensualment. Concretament, en la sessió del dia 31 de gener es van tractar i decidir els següents temes:
Egipte i Tunísia. El Consell va debatre sobre la situació a Egipte i Tunísia i va adoptar unes conclusions en les quals condemna la violència exercida sobre la societat civil. El Consell també va fer una crida a les autoritats egípcies perquè duguin a terme els canvis polítics necessaris per mitjà d'un procés de diàleg i reformes polítiques. La UE va oferir-se a facilitar els instruments necessaris per dur a terme tots aquests canvis i assolir estabilitat política i social.
Bielorússia. El Consell va decidir imposar sancions a Bielorússia com a conseqüència dels incidents registrats durant les eleccions presidencials del 19 de desembre.
Sudan. El Consell va valorar favorablement la conducta pacífica, tant de les autoritats com de la societat civil, durant el referèndum del Sudan del Sud.
Líban. El Consell va fer una crida a la preservació de la unitat i el respecte dels principis de la Constitució libanesa.
El Consell prorroga les tasques i el seu compromís per vetllar pel manteniment de la pau i el compliment de les Resolucions de les Nacions Unides al Líban. Com veiem, la UE no està aturada davant dels fets que passen al món, el que succeeix és que no funcionen la implementació i posada en funcionament -així com la visibilitat- dels fets tractats. Davant el món globalitzat en què estem immersos, ens interessa que la UE tingui presència i influència en el món i això s'aconsegueix amb una autèntica integració política.