Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de desembre del 2008 | 17:08
Entrevista · Política
Arnau Mallol
portaveu nacional del Sindicat d'Estudiants dels Pasos Catalans (SEPC)

No hi ha dubte que el Procés de Bolonya no aporta res en la construcció dels Països Catalans que a tots ens agradarien

Barcelona · El passat cap de setmana el SEPC va fer la seva tercera assemblea nacional a Alcanar. Quins són els plantejaments que han sorgit d'aquesta trobada? Quins són els objectius que us heu marcat a partir d'ara?
Doncs aquesta assemblea nacional ens ha servit per acabar de retocar alguns aspectes de l'estructura organitzativa, ja que cada any hi ha més estudiants que participen al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Des de la seva creació, el SEPC ha augmentat curs rere curs el seu espai i la seva militància i aquest fet feia falta que es contemplés en les nostres ponències. D'altra banda, aquest cap de setmana de debat i d'encontre ens ha servit per acabar de  dissenyar l'estratègia a seguir aquests propers dos anys, que són fonamentals per saber en quin sentit s'aplicarà o no l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES).

Quina representació té el SEPC ara mateix?
Ara mateix el SEPC és la primera força estudiantil al conjunt de les universitats públiques dels Països Catalans. A algunes universitats com són la de Girona, Lleida, Tarragona o Vic som directament l'única organització estudiantil realment estructurada amb força i som el refent de l'acció política dins de les universitats conjuntament amb les assemblees d'estudiants que hi puguin haver. En d'altres com les de Barcelona tenim una presència molt important, esdevenint la primera força com a la UPF o a la UB. Al País Valencià la presència no és tan majoritària però també comptem amb desenes de claustrals. A més a més, el SEPC compta amb més d'un centenar de centres d'educació secundària arreu dels Països Catalans. Aquests nuclis d'estudiants de secundària són també claus pel sindicat ja que permeten fer arribar el discurs independentista i per l'ensenyament públic més enllà de les grans urbs dels Països Catalans.

La situació actual del català a la universitat és preocupant, ja que sota l'excusa de l'excel·lència, la competitivitat i la internacionalització a les universitats catalanes s'està arraconant

Si ens referim a aspectes més generals, des del vostre punt de vista, creieu que el català a les universitats està en una situació realment de crisi? Quines polítiques caldria aplicar per millorar la situació de la llengua catalana als centres d'ensenyament superior?
La situació actual del català a la universitat és preocupant, ja que sota l'excusa de l'excel·lència, la competitivitat i la internacionalització les universitats catalanes s'està arraconant el català dels estudis superiors. Una de les primeres actuacions per a protegir la nostra llengua hauria de ser exigir que el professorat universitari conegui la nostra llengua, i un dels millors mecanismes és exigir que acreditin el nivell C de català. De fet, fa mesos que estem reclamant aquesta mesura, i en algun moment des de la Conselleria del Principat semblava que es duria a terme. Tanmateix, les pressions de certs sectors universitaris i dels lobbies espanyolistes presents a Catalunya superen la voluntat política de la Conselleria i, al final, tot i aquell anunci a finals del curs passat, no hem avançat.

 Cal tenir en compte que el Procés de Bolonya sorgeix d'un context de liberalització dels serveis públics i de globalització de les polítiques econòmiques

No hi ha dubte que aquest final de novembre i principi de desembre, les tancades d'estudiants a les facultats catalanes estan essent protagonistes. Quina és la postura del SEPC envers els tancaments?
El SEPC donem ple suport a les tancades i ocupacions que s'estan produint aquestes darreres setmanes, ja que suposen un acte més de protesta contra la imposició del procés de bolonya, que suposa la mercantilització de l'ensenyament superior, així com la seva elitització per les traves que posa a accedir a determinats estudis de postgrau. Cal tenir en compte que el Procés de Bolonya sorgeix d'un context de liberalització dels serveis públics i de globalització de les polítiques econòmiques. En aquest sentit, més enllà de la pèrdua del caràcter públic de l'ensenyament superior, ens podem trobar a mitjà termini, que el català sigui una llengua de segona dintre les universitats catalanes. I és que no hi ha dubte que el Procés de Bolonya no aporta res en la construcció dels Països Catalans que a tots ens agradarien.

Quins són les principals demandes estudiantils?
Per començar demanem que s'aturi l'aplicació de l'EEES, per així iniciar un debat profund entre tots els membres de la comunitat universitària. Com a primer pas d'aquest debat, és necessari consultar als estudiants, professors i membres del PAS quina opinió tenen respecte el Procés de Bolonya. Evidentment aquest procés de debat no es pot dur a terme mentre hi hagi estudiants amenaçats amb processos penals i sancionadors com està passant a l'actualitat amb els expedientats a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un cop els rectors i les administracions garanteixin un debat obert i plural caldrà posar sobre la taula les demandes dels estudiants focalitzades en un nou model d'universitat amb recursos públics que garanteixin la qualitat d'un ensenyament català.

A més a més, des del SEPC sempre hem cregut necessari començar a establir les bases per començar a construir un model comú d'ensenyament arreu dels Països Catalans. Creiem que aquest ha de ser un procés democràtic que inclogui aquells agents que ho vulguin i que ha d'ajudar a la construcció nacional del nostre poble.

des del SEPC sempre hem cregut necessari començar a establir les bases per començar a construir un model comú d'ensenyament arreu dels Països Catalans Creus que s'assoliran?
Els estudiants dels Països Catalans tenim molt clar que aconseguirem que les principals demandes siguin socialitzades entre tots els ciutadans, i que tard o d'hora podrem aturar el procés mercantilista que afecta a l'educació pública del nostre país.

l'últim any han esclatat grans revoltes estudiantils a diversos estats d'Europa, com a Grècia, a l'Estat francès o l'Estat italià

De fet, el SEPC  sempre ha encapçalat la lluita contra el Procés de Bolonya. Més enllà dels Països Catalans, existeix una situació semblant de lluita a les facultats? Teniu mecanismes de coordinació entre les organitzacions a nivell europeu?
Al llarg de l'últim any han esclatat grans revoltes estudiantils a diversos estats d'Europa, com a Grècia, quan es va intentar implantar forçosament l'EEES; a l'Estat francès, quan es va accentuar la precarització de la vida estudiantil; i recentment a l'Estat italià, on porten molts mesos de protestes permanents davant d'un decret d'orientació neoliberal que afecta a totes les etapes educatives. Aquest fet ha provocat que en els darrers anys ens haguem coordinat amb estudiants d'aquests Estats i d'altres nacions sense Estat com Euskal Herria i Galiza a través del Fòrum Europeu d'Estudiants que ha permès organitzar convocatòries conjuntes arreu d'Europa cada 17 de novembre, dia internacional de l'estudiant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat