Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de desembre del 2008 | 13:44
Entrevista · Política
Raül Romeva
Dr. en Relacions Internacionals i escriptor

Hi ha molta gent dins d'ICV que considera que Catalunya ha de poder decidir per ella mateixa quin és el lloc que vol jugar

Barcelona · Fa tres caps de setmana, ICV va celebrar la seva assemblea i va renovat la direcció. Més enllà dels noms, quines creus que són les línies aprovades més destacades?
Fonamentalment tres: primer, la necessitat de corregir alguns desajustaments fruit de la presència en el govern, dos, l'aposta clara per fórmules governamentals que clarament prioritizin polítiques d'esquerres i ecologistes, i tres, la reapertura del debat relatiu al model d'Estat.

Després de patir un cert retrocés electoral en les darreres eleccions, ICV vol reformular la seva proposta per recuperar la tendència de creixement. Quines haurien de ser les prioritats, segons vostè, per aconseguir tal objectiu?
Dos: en primer lloc consolidar i enfortir el creixement que ja s'ha pobtingut. Això és, donar resposta a les expectatives generadesa partir de visibilitzar la importància de les propostes pròpies. I en segon lloc, apostar per l'ampliació territorial.

ICV parla constantment de reformular el pacte d'Entesa que subjecta el Govern del país. Quins temes creu vostè que són els que cal posar de nou sobre la taula?
Sobretot cal adapatar-lo a l'actual context de crisi.

"Allò que hem de fer a Brussel·les és normalitzar el fet que Catalunya no és necessàriament un problema pels afers europeus"

Vostè va signar el manifest intern on es demanava una aposta més ferma pel sobiranisme i sembla que l'assemblea hi ha respost favorablement. Com creu que ICV ha de concretar aquesta expressió política?
Parlant-ne sense pors, tranquil·lament, i recoenexient que hi ha molta gent que, dins d'ICV, o en el seu entorn, considera que Catalunya ha de poder decidir per ella mateixa quin és el lloc que vol jugar en les relacions amb l'Estat i Europa.

Alguns consideren que una de les claus per aconseguir que Catalunya exerceixi el dret a l'autodeterminació és a Brussel·les. Vostè, que és eurodiputat i té experiència allà, creu que és un anàlisi correcte?
Brussel.les, o millor dit, les instituciones europees, són un actor cada cop més determinant per a tot. s cert que la clau la segueix tenint les institucions de l'Estat (govern i parlament) peró la Comissió Europea, el comitè de regions, el Parlament Europeu o el mateix Consell esdevenen arenes on cal ser-hi per tal de fer sentir una veu que, si no la fem sentir nosaltres mateixos, sovint desapareix.

"Cal promoure la construcció d'una Europa dels Pobles front l'actual, i per a mi caduca, Europa dels Estats"

I és que, realment, què es pot aconseguir de Brussel·les, des del punt de vista nacional?
No és Brussel·les qui ha de decidir qué toca fer en relació al fet nacional. Som, primer, nosaltres, a Catalunya, o més enllà, als Països Catalans, qui hem de decidir primer què volem, i després és amb l'Estat amb qui caldrà negociar. Allò que hem de fer a Brussel·les, en canvi, és normalitzar el fet que Catalunya no és necessàriament un problema pels afers europeus, com pretenen fer creure moltes veus, sino una solució en molts camps. I per això cal invertir en visibilitat i en activitat pròpia catalana a Brussel·les. A partir d'aquí, Brussel.les ha de veure l'augment de l'autogovern de Catalunya com una oportunitat que enriqueix la diversitat i l'eficàcia dins de la UE.

Una de les tasques que més es treballa com a europdiputat és la coordinació entre les diferents formacions polítiques. Creus que hi ha suficientment treball conjunt entre els representants de partits que són de nacions sense Estat?
Personalmnt crec, i promoc, la col.laboració entre formacions polítiques diverses en el sentit de promoure la construcció d'una Europa dels Pobles front a l'actual, i per a mi caduca, Europa dels Estats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat