Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de de novembre del 2008 | 16:08
Entrevista · Política
Lluc Salellas
Periodista i politòleg

No volem jugar a dir que la federació gironina és de les més catalanistes del PSC, voldríem que tot el PSC fos molt catalanista

Barcelona · Joaquim Nadal és un dels puntals del Partit dels Socialistes de Catalunya. Actual Conseller de Política Territorial i Obres Públiques va ser escollit el darrer mes nou Primer Secretari del PSC a les Comarques Gironines. En aquesta entrevista, Nadal explica quina és la fórmula catalanista del seu partit i ens desgrana algunes de les claus de la seva gestió al capdavant de la Conselleria.

Després del recent congrés del PSC a les comarques gironines on va ser escollit primer secretari, quines són les perspectives d'implantació, de polítiques... que té el PSC en aquesta regió del país?

La nostra premissa és treballar molt, estar molt presents i ocupar molt espai en la política gironina, no per ocupar-lo en sí mateix sinó pel fet d'estar presents en la política de totes les comarques, responent així els problemes que té la gent i intervenint en els grans temes de debat social. D'aquesta manera, pretenem aconseguir que el partit creixi, s'implanti i tingui més candidatures, no com un objectiu per guanyar espais de poder, sinó com una forma de guanyar presència política en l'àmbit gironí.

 

Volem que el PSC sigui influent i sigui entès des d'un àmbit central que aglutini molts sectors socials

I quina és la via que seguireu per acomplir els vostres objectius?

Nosaltres entenem que ha de ser a través de la centralitat que significa que voldríem que el PSC fos un dels eixos de la política gironina. Això no vol dir que la política giri al voltant del PSC, fet que és impensable i indesitjable, sinó que el PSC sigui influent i sigui entès des d'un àmbit central que aglutini molts sectors socials: obrers, emprenedors, societat civil, moviments associatius, és a dir, una voluntat de presència extensa i un paper de centralitat.

Sempre s'ha sentit a dir que dins el PSC, la federació de les comarques gironines era una de les que tenia un tarannà més catalanista. Després d'aquest congrés, hi ha un reforçament d'aquesta visió?

La meva idea i crec que la del partit en general a Girona, és que no ens cal diferenciar-nos d'altres federacions. Tot el PSC beu de les fonts del catalanisme polític, ara i en el passat, s'alimenta política i ideològicament d'una tradició socialista formada fins i tot abans de la Guerra civil en les files del catalanisme polític. Així, Serra Moret i Campalans són referents molt concrets dels quals el PSC a tot Catalunya reivindica, així com altres polítics socialistes més contemporanis com en el cas de Girona podrien ser, Just Casero, Carmel Rosa o Antònia Adroher o altres dirigents que han tingut un paper i un reconeixement en la política gironina i catalana. No volem jugar a dir que la federació gironina és de les més catalanistes del PSC, voldríem que tot el PSC fos molt catalanista. I entenem que l'actual Primer Secretari i President de la Generalitat ens porta cap aquest camí. I ho fa des d'una actitud molt ferma, rigorosa amb uns plantejaments molt reiterats on el PSC i el seu Primer Secretari tenen molt clar i, així ho expliciten, que Catalunya passa al davant de moltes altres qüestions. Per tant si des del Primer Secretari del partit es fa passar Catalunya per davant de moltes altres coses és tot el partit que vol ser catalanista.

Si des del Primer Secretari del PSC es fa passar Catalunya per davant de moltes altres coses és tot el partit que vol ser catalanista

Penseu que cal accentuar més aquesta vessant de prioritzar més Catalunya que ara comentaves?

El que pensem és que com que el catalanisme no és un fet immutable, val la pena aprofundir en la reformulació del catalanisme. El catalanisme del segle XXI ha d'obrir nous camins. Ha de provar altres propostes, s'ha de formular en uns altres termes. Les referències històriques no sempre ens serveixen ja; ens serveixen com a referències històriques però ja no tenen la capacitat d'adaptació en una societat que és: profundament mediàtica, extraordinàriament tecnificada, vinculada a les noves tecnologies, amb sistemes d'informació i comunicació amb temps real que significa que les coses passen i se saben al mateix moment i davant d'això el catalanisme del PSC ha de trobar respostes pròpies. Cal aprofundir en un nou catalanisme i en això treballem des del PSC.

El catalanisme del segle XXI ha d'obrir nous camins

Aquestes respostes noves i pròpies es poden estructurar amb el model actual del PSOE?

El que cal és aprofundir en el model federalista. Com ha dit tant sovint el President del PSC, Isidre Molas, la fórmula federalista és la que dóna garanties al PSC que el Partit Socialista Obrer Espanyol haurà entès l'Espanya plural i la necessitat d'articular un model de relacions entre territoris en el qual el pes i el paper, de cadascun dels territoris sigui reconegut a través del reconeixement de la seva pròpia identitat. O sigui que el que cal no és que el PSOE canviï de model o d'estructures, sinó que fa falta que el PSOE, que per nosaltres és el partit federal, ho sigui.

El que cal és que el PSOE, que per nosaltres és el partit federal, ho sigui

Davant dels dubtes de com acabaran temes com l'Estatut i el Finançament, creus que el PSC ha de mantenir una posició més dura, conciliadora, de pont?

Tal i com ha dit el Primer Secretari del partit i President de la Generalitat, el PSC ha estat, és i serà respectuós amb les lleis i amb els tribunals, però reclamarà també el màxim d'exigència en el compliment de les previsions de l'Estatut. Si apareixen contradiccions entre el respecte a les lleis i l'exigència en el compliment de l'Estatut, el PSC haurà de prendre decisions, mostrar una actitud exigent que, de moment, ja ha estat prou explicitada pel propi Montilla en diverses ocasions.

Si parlem del Govern d'Entesa, en el context actual i després de diversos enrenous que hi ha hagut, quina és la relació actual entre les tres formacions?

El PSC articula la seva relació amb els altres socis a través, sobretot, dels grups parlamentaris. Els portaveus dels respectius grups es coordinen permanentment i treballen junts sempre que és possible. Dins del Govern intentem que els partits no exerceixin com a tals sinó com a Govern. Així que, a nivell de Govern, crec que les decisions que es prenen són sempre col·legiades, són sempre compartides, tenen accents diversos però en qualsevol cas són assumides per tots els socis. I tant bon punt són acordades, esdevenen polítiques del Govern de Catalunya i no d'un partit o d'un altre.

Jo em sento molt còmode amb la política del Departament de Cultura igual que m'hi sento amb la política del de Justícia, Salut o el d'Interior. En aquest sentit, la cohesió interna i la solidaritat interna, encara que de tant en tan algú intenti obrir alguna escletxa, està molt preservada. El conjunt de les actuacions del Govern estan ben assumides i la prova en l'àmbit parlamentari és que en el Debat de Política General tots els grups que donen suport al Govern van formular una única gran proposta de resolució que ho conté tot fruit d'un gran pacte. De fet, no permetrem que les diferències siguin utilitzades com un factor de distorsió en l'àmbit governamental.

Jo em sento molt còmode amb la política del Departament de Cultura igual que m'hi sento amb la política del de Justícia, Salut o el d'Interior

D'aquesta manera es pot dir que aquesta és una de les característiques que fa aquest Govern millor que el primer tripartit?

A veure el primer Govern d'Entesa va tenir una cronologia molt convulsa i a més a més van ser tres o quatre governs diferents. Primer el canvi d'en Carod, després el d'en Pere Esteve, després l'entrada d'en Xavier Vendrell i més tard la sortida d'Esquerra i algun episodi més i tot, en només tres anys. En canvi, ara portem dos anys amb el mateix Govern del primer dia. s a dir, el President Montilla s'ha ocupat de convertir l'estabilitat en un valor que està més implantat en aquest segon Govern que en el primer.

D'altra banda, si hi hagués un tercer Govern d'Entesa, seguiries?

No m'ho plantejo de cap manera. s a dir com tampoc ho havia fet en altres ocasions. Estic a disposició del partit, estic a disposició del President de la Generalitat i si el President em crida continuaré estan disponible. I si no em crida, estaré molt feliç per haver contribuït en aquests dos governs. No faig cap càlcul i no manifesto cap voluntat explícita sinó que explicito la meva disponibilitat permanent per respondre a la crida del President pel que calgui.

Davant la crisi i el context institucional, com es troba l'activitat i la planificació de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques?

En l'àmbit del Departament hi ha una part que no necessita diners, la tasca de planificació territorial i sectorial. Nosaltres deixarem fets els 7 plans territorials parcials i la revisió del Pla territorial general de Catalunya després de 25 anys que la llei el 1983 ho preveiés i no s'hagués fet. I nosaltres deixarem feta la planificació de les infraestructures del transport, aprovant el pla d'aeroports, la llei d'aeroports, ja hem aprovat el pla de ports i aprovarem un text refós que serà el Pla d'Infraestructures del transport aeri, marítim i terrestre, viari i ferroviari pels propers 20 anys. I, el gran repte encara en el terreny dels compromisos de marc general és el Pacte Nacional d'Infraestructures que estem elaborant.

I per la resta de temes?

Pel que fa als aspectes que sí que costen diners, el Govern té dos grans reptes sobre la taula. D'una banda, el programa d'eixos viaris amb el qual millorarem l'oferta de les vies d'altes prestacions a Catalunya així com un programa de millora de la xarxa actual de carreteres i, d'altra banda, la part més important del nostre compromís: la xarxa ferroviària i el transport públic. Des del Govern ho tenim com a prioritat. En aquest sentit, la política d'inversió que està fent aquest Govern amb el metro no té comparació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat