Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 30 de de setembre del 2014 | 18:37
Notícia

2050: adéu al valencià

L'atac per terra, mar i aire del govern valencià a la cultura i llengua pròpies serà acomplert el 2050. Segons un estudi de la Universitat de València, el percentatge de valencianoparlants en aquest any serà inferior al 10%.

Barcelona · L'estratègia de bloqueig del govern valencià a l'ensenyament en llengua pròpia, així com a les ajudes públiques a la promoció i ús de la llengua valenciana està donant els seus fruits. Un estudi dirigit des de la Universitat de València i elaborat per Clara Miralles ha alertat aquesta setmana que l'any 2050 el percentatge de valencianoparlants serà inferior al 10% si continua la mateixa política lingüística.

L'informe "ha superat tant el discurs benèvol sobre el futur daurat del valencià com aquell que alerta d'una desaparició pròxima, si no es modifiquen les polítiques públiques" ha assegurat la Universitat, que detalla que Miralles ha elaborat una descripció i una projecció quantitatives fonamentades en models científics. En concret, l'estudi s'ha basat en les dades que aporten les enquestes del Servici d'Investigació i Estudis Sociolingüístics (SIES) de la Generalitat Valenciana i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Segons un dels models que aquest estudi presenta, el Mira-Paredes, es pot predir que "una de les dues llengües acaba desapareixent, en el nostre cas, el valencià, i que el grup de bilingües no és estable i, per tant, també desapareixerà". Podeu consultar el document clicant aquí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat