És un dels 12 reportatges que aborda el primer Anuari Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc.
ACN ·
Els maltractaments i abusos d'immigrants als Centres d'Internament de Barcelona i València, l'explotació de recursos del Sàhara Occidental per part d'empreses espanyoles i la presumpta implicació de la família reial en el cas Palma Arena són alguns dels 12 temes que segons l'Anuari Mèdia.Cat han estat ''silenciats'' pels mitjans catalans, i tot i la rellevància del tema no han acaparat grans titulars. L'amortització de les autopistes catalanes o la militància franquista de Samarach són altres temes que demostren, pels impulsors dels reportatges, la censura existent a Catalunya, i per això el Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc vol tirar endavant cada any aquest informe de denúncia.
Treure a la llum temes que durant el 2010 ''han estat tractats de puntetes pels mitjans de comunicació''. Aquest és l'objectiu del primer Anuari Mèdia.cat, una publicació que per primera vegada ha tirat endavant el Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc per tal de donar a conèixer ''el silenci'' que es produeix a les pàgines de diaris en històries que són habitualment rellevants però que per diversos interessos no surten a la llum.
Per fer-ho, s'han seleccionat 80 temes, i s'han triat només els 12 que han tingut menys presència als mitjans de comunicació. Els periodistes que han participat en el projecte han elaborat un reportatge de cadascun d'aquests temes per demostrar que hi ha una investigació darrere i que estranyament no han ocupat titulars tot i que ho hagués pogut fer.
Les denúncies de maltractaments i abusos de poder als Centres d'Internament d'Immigrants de Barcelona i València, la presència d'empreses catalanes o espanyoles al Sàhara Occidental explotant recursos de la zona o la suposada implicació de la família reial espanyola en el cas de corrupció de Palma Arena, són alguns d'aquests temes que potser han estat tractats pels mitjans però de manera superficial i poques vegades en la premsa generalista.
Roger Palà, coordinador del projecte, ha explicat que no han volgut analitzar ''els mitjans que ho han fet malament'', sinó més aviat al contrari: S'han volgut destacar els mitjans que ho han fet bé. Coneixedor que l'agenda de temes acaba sent consensuada, Palà reconeix que els més crítics s'acaben fent un petit lloc en alguna banda, i han volgut remarcar precisament això. Per exemple, és el cas d'una empresa establerta a Sant Cugat, que és la principal exportadora il·legal de fosfats al Sàhara Occidental, i que ha estat motiu de controvèrsia a Cugat.cat.
Palà coincideix amb Joan Vila, president del Grup Barnils, a l'hora de considerar que a Catalunya hi ha censura, però en la versió moderna. És a dir, no s'entén amb la prohibició, sinó amb el ''silenci'', ja que molts mitjans obvien qüestions ''incòmodes'' i es converteix en una ''no inclusió de determinats temes''. Tan Palà com Vila consideren que els periodistes han de ser ''més valents'', malgrat la precarietat que envolta la professió i la situació actual de crisi, i evitar que l'autocensura imperi en els mitjans de comunicació.
Per això, els responsables de l'Anuari confien que els periodistes tinguin ''voluntat de responsabilitat'' envers la feina i també més valentia als mitjans, encara que els mitjans es deguin a la seva audiència. Vila reconeix que ''són moments difícils'' que no ajuden a ser ''crític i protestatari'', i el fet que perillin llocs de treball moltes vegades impedeix retornar l'esperit valent als periodistes.
L'Anuari Mèdia.cat pren com a model el treball americà de Project Censored, un projecte que identifica i investiga les notícies que han tingut poca rellevància als mitjans. Aquest 2011 ha publicat, gràcies a la col·laboració del Col·legi de Periodistes, la primera edició d'un dossier que neix amb la voluntat de convertir-se en una denúncia any rere any dels ''silencis mediàtics'' al país.