Un nou estudi de Mèdia.cat, del Grup de Periodistes Ramon Barnils, ha apuntat a l'interès creixent que han suscitat les tres últimes diades catalanes a la premsa internacional, una dada que fa evident que el procés català interessa fronteres enllà, i cada cop més.
M. Folch ·
Un nou informe de Mèdia.cat, del Grup de Periodistes Ramon Barnils, titulat Ens miren: El procés català a la premsa internacional ha destacat l'interès creixent que els principals mitjans de comunicació i agències periodístiques internacionals demostren pel procés català.
A l'estudi, que es pot consultar al mateix web de Media.cat, s'hi analitza el discurs generat i el tractament informatiu dels 12 principals mitjans de comunicació del món (seguint el criteri Ross Dawson) respecte de les manifestacions de l'11 de setembre de 2012, 2013 i 2014, per tal d'avaluar-ne el punt de vista.
Les conclusions de l'informe indiquen que, entre d'altres, el cas català interessa fronteres enllà "encara que doni la sensació que va anar a remolc d'Escòcia". Deixant de banda la profunditat de les anàlisis periodístiques, així com la qualitat de les informacions (Media.cat ressalta la importància dels corresponsals per a donar una cobertura i una contextualització pertinents), l'interès creixent en l'actualitat catalana a nivell internacional es mostra, sobretot, numèricament --pel nombre de peces dedicades entre el 2012 i el 2014.
Quant a l'anàlisi qualitativa, l'informe de Media.cat destaca les informacions de la BBC i del rotatiu americà The New York Times, els dos mitjans de comunicació més interessats en el procés català i que més temps i espai han dedicat al procés d'ndependència de Catalunya. Ambdós mitjans, el mateix 2012, ja van informar de manera prou extensa sobre la Diada de Catalunya, i aquest interès ha crescut fins a la Diada del 2014.