En els últims deu anys, les persones que saben parlar català han crescut en 500.000 i, a dia d'avui, ja existeixen prop de 10 milions de catalanoparlants. La xifra suposa el 70% de la població total dels territoris de llengua catalana, que arriba als 13 milions de persones.
Barcelona ·
El català ha passat aquesta setmana a situar-se entre les cent llengües més parlades del món. Així ho ha confirmat un estudi elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l'IEC, per encàrrec de l'Observatori de la Llengua Catalana.
El document revela que la llengua catalana no pot ser considerada minoritària donat que els seus parlants arriben als 10 milions de persones, una xifra que col·loca la llengua pròpia al pòdium de les llengues més parlades del món. Segons l'estudi, els parlants en català han ascenditen 500.000 durant els darrers 10 anys, amb la qual cosa es corrobora la magnitud de la llengua catalana, equiparable a qualsevol de les llengües presents a Europa.
El català no pot ser considerat minoritari, els seus parlants tenen dret a un tracte igualitari entre les llengües de l'Estat i d'Europa"
Segons els responsables de l'Informe sobre la llengua catalana (2010), la llengua catalana "no pot ser considerada minoritària, sinó que els seus parlants tenen dret a un tracte igualitari entre les llengües de l'Estat i d'Europa". En aquest aspecte, els autors de l'estudi han confirmat que aquest tracte igualitari "només pot ser negat per prejudicis polítics sense justificació democràtica".
De l'informe també es desprèn que l'evolució favorable dels coneixements lingüístics en català es deu a l'esforç del sistema educatiu en els territoris en què el català és la llengua vehicular habitual. Els responsables de l'estudi destaquen que aquest sistema educatiu, basat en la immersió lingüística, "reclama suport i respecte" a fi de mantenir i millorar els resultats educatius i la cohesió social.