Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de d'octubre del 2011 | 18:24
Notícia · Unió europea

La Comissió Europea valida la Llei del Cinema català

Suport total i unànime de la Comissió Europea a la part lingüística de la normativa engegada per Joan Manuel Treserras al capdavant de la Conselleria de Cultura, la qual assegura la meitat de còpies en la llengua pròpia a les sales de cinema de Catalunya.

Barcelona · La institució de la Unió Europea (UE) ha donat per vàlids i legítims els aspectes lingüístics que acull la Llei del Cinema català impulsada per l'anterior Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. La Comissió ha donat resposta aquesta setmana a una denúncia presentada l'octubre del 2010 pels dos membres del Partit Popular al Parlament europeu, Santiago Fisas i Pablo Arias.

Ambdós populars van presentar una interpel·lació parlamentaria al Comissari de Mercat Interior i Serveis, el Sr. Michel Barnier, en la qual denunciaven que la Llei del Cinema de Catalunya "vulnera manifestament" les obligacions imposades pel tractat relatives a la lliure prestació de serveis entre estats membres. La Comissió Europea, d'aquesta manera, ha rebutjat la denúncia i ha avalat l'increment del català que estableix  la Llei del Cinema de Catalunya, una llei que va ser aprovada per la major part del Parlament català amb 117 vots a favor i només 17 en contra, el juny del 2010, i que ha d'assegurar un 50% de presència de la llengua pròpia a les sales de cinema del país.

La Plataforma per la Llengua, satisfeta
L'entitat a favor de la defensa i promoció del català, la Plataforma per la Llengua (PPL), ha celebrat la decisió de la Comissió Europea sobre la normativa de regulació de la llengua pròpia als cinemes de Cataluya. La PPL ha expressat la seva satisfacció a través d'un comunicat de premsa en el qual recorda que el 2010 va enviar cartes al comissari europeu de Mercat Interior, a la Direcció de Mercat Interior i Serveis, i també als eurodiputats catalans, explicant la situació del català al cinema. 

L'entitat ha defensat que la situació del català al cinema ─amb una presència del 3%─ és "excepcional" en el context europeu i nordamericà i ha indicat que amb aquesta resposta de la institució europea, ara, el Govern espanyol té un període de 2 mesos per a remetre-ho a la Generalitat de Catalunya, la qual se n'encarregaria de modificar el text de la Llei per treure'n el tracte de favor cap al castellà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat