Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 25 de de juny del 2015 | 17:23
Opinió
Miquel Àngel Essomba
Professor de la UAB

Destruir el sobiranisme, pas a pas. Manual pràctic català

1-     Força un posicionament unitari sobre l'eix nacional en aquells partits i coalicions on existeixi diversitat ideològica al respecte. Així, debilitaràs els seus sectors interns independentistes, i hi reforçaràs els federalistes i unionistes. Perdràs un actiu imprescindible per construir la independència, perquè els independentistes de formacions polítiques plurals no faran transfuguisme sinó que cauran en la desmobilització.

 

2-     Critica amb tots els teus mitjans a l'abast els ciutadans que es posicionen a favor del "sí-no". Així, garantiràs que  molts d'aquests ciutadans canviïn el seu posicionament polític vers el "no" directament i, sense els seus vots per un estat propi com a punt de partida per la independència, gaudiràs de tres dècades més d'autonomisme centralista.

 

3-     Organitza congressos, votacions i convencions polítiques amb preguntes i resolucions sobre la independència que resultin inintel·ligibles fins i tot per als teus propis militants. Així, transmetràs al conjunt de la ciutadania la sensació que vols nedar i guardar la roba, i perdràs l'electorat que respecta la diversitat ideològica interna, però que castiga qui no vol les coses clares.

 

4-     Inunda els mitjans de comunicació constantment amb els aspectes marginals del procés sobiranista, i no amb un debat de fons sobre el projecte de país que es vol construir. Així, allunyaràs la ciutadania que dubta, farta que no es parli d'altra cosa, i donaràs la impressió que fuges d'estudi. Saps que no tens alternativa, perquè si ens posem a parlar de model de país abans de votar-ne la seva independència, els poders fàctics no et faran costat perquè d'antuvi tenen les de perdre.

 

5-     Convoca unes eleccions al parlament nacional que siguin plebiscitàries. Així, esmicolaràs la unitat política al voltant del dret a decidir que et permetria un enorme suport ciutadà al sobiranisme, i eliminaràs qualsevol possibilitat de reconeixement internacional, imprescindible si vols accedir a tenir un estat propi independent.

 

6-     Organitza diverses llistes electorals, tantes com et sigui possible, i anomena-les unitàries. Així, generaràs el caos i la confusió entre la ciutadania, que no entendrà la incongruència de construir la unitat amb tantes llistes. D'aquesta manera, faràs que al final s'imposi l'eix social que volies evitar, i s'estigui més lluny de la independència.

 

7-      Munta llistes electorals amb molts candidats independents sense experiència en política, i fes-ho en el moment que més calgui que la política estigui en mans de gent que en sàpiga. Així, incrementaràs les opcions de transfuguisme, dimissions i inactivitat de bona part dels nous electes, i donaràs una pèssima imatge del nou país que vols construir.

 

8-     Col·loca personatges esotèrics a construir alternatives polítiques que arrosseguin el vot majoritari d'esquerres. Així, reforçaràs el messianisme personalista del qual dius que vols fugir en la construcció de la nova política, i desmobilitzaràs el teu capital polític intern al partit, que és l'únic que et quedarà quan amaini la tempesta del procés sobiranista.

 

9-      Tanca't en tu mateix, i prescindeix de fer pactes electorals amb qualsevol força política que sigui molt similar a la teva. Com més alimentis el teu aïllament excloent respecte a aquells que són més a prop de tu, més inútils seran els teus vots per construir una autèntica alternativa social i nacional per al teu país.

 

10- Demana que la societat civil assumeixi el teu paper polític a l'hora de construir la unitat imprescindible, un cop constatat que tu hi has fracassat intentant-ho. Així, faràs saltar pels aires el rol transversal d'aquestes formacions, hi generaràs la divisió interna, i faràs inútils les seves campanyes i mobilitzacions massives per convèncer els ciutadans indecisos a l'hora de votar.

 

REACCIONEM JA?

 

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Àngel Essomba
Miquel Àngel Essomba
Professor de la UAB
Opinió · Política catalana
La saviesa del poble
Opinió ·
La clau del procés
Opinió ·
Tornar a començar
Opinió · Política
La tragèdia del complement circumstancial
Opinió ·
Objectiu: 500.000 vots més
Opinió · Política
Full de ruta per al 2015
Opinió ·
Gràcies Mariano
Indica publicitat