Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 16 de de desembre del 2014 | 20:01
Opinió
Marta Alòs
Escriptora

La Marató, més enllà de l'èxit

Fa només uns quants dies que Catalunya celebrava per sisè any consecutiu el Gran Recapte, la campanya de recollida d'aliments organitzada pel Banc d'Aliments, per aconseguir que les persones més necessitades puguin rebre ajut alimentari.

Aquella setmana vaig escriure un article intitulat El Gran Recapte, la solució? Argumentava que, malgrat l'èxit de campanyes com aquella, creia que era la prova evident del fracàs d'un Estat que no sap aportar solucions a les necessitats més bàsiques. Iniciatives com El Gran Recapte, d'altra banda molt lloables, eren en realitat un acte pervers de substitució de l'almoina davant l'absència d'accions polítiques decidides. Per una banda, els estats llencen excedents per aconseguir apujar els preus i per l'altra organitzem actes benèfics que els netegin la mala consciència.

I el mateix es pot dir de La Marató de TV3. És aquesta la solució a la manca d'inversió en temes tan cabdals, tan necessaris, tan imprescindibles, com la investigació en malalties? No critico de cap de les maneres la bona voluntat ni als que organitzen aquest acte solidari ni tampoc a aquells que participen contribuint amb una aportació econòmica. És més, La Marató demostra la gran solidaritat del poble de Catalunya. Bé, però dit això, segueixo preguntant: és la solució?
La solidaritat de la gent és pagar religiosament els seus impostos i esperar que, en el dia a dia l'Estat sàpiga invertir"
Per què fem maratons només per recaptar diners per investigar en malalties i no, per exemple, en posar diners per l'AVE aquest que es vol construir a Galícia? O per l'aeroport que es va fer a Castelló? Per això sí que es veu que l'Estat té diners. Sóc del parer que la solidaritat de la gent és pagar religiosament els seus impostos i esperar que, en el dia a dia, és a dir en sanitat, educació, investigació, etcètera, l'Estat sàpiga invertir.

És en esdeveniments excepcionals, una catàstrofe, per exemple, quan la solidaritat de la gent també ha de ser excepcional. Tant La Marató com El Gran Recapte, ambdós torno a dir molt lloables, són una mena de dic de contenció que demostra que el món és a vessar de bona gent, però que no ha de desviar la responsabilitat de qui realment la té. És l'Estat el responsable d'invertir en investigació de les malalties i no la bona voluntat de la gent que, a més a més, és la de sempre. Enguany una senyora que va trucar em va dir: "Ja em perdonareu però aquest any no podré donar el mateix que l'any passat. Enguany només podré donar 20 euros. Sóc vídua i he de mantenir el meu fill que s'ha quedat sense feina. A veure si l'any vinent puc tornar a donar 50 euros. Ho sento moltíssim".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Marta Alòs
Marta Alòs
Escriptora
Opinió · Política
Això no és un polític
Opinió ·
Temps de lectura
Opinió ·
PP, PSOE i el gihadisme
Opinió · Política
La pell de la democràcia
Opinió · Política
El cas Pujol
Opinió · Política
Un 'book' reial
Opinió · Política
Els bascos, amics?
Indica publicitat