Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de febrer del 2015 | 16:52
Opinió
Josep-Lluís Carod-Rovira
Polític i escriptor

Les altres eleccions

Els ulls fits, finalment, en el dia de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, no podem perdre de vista una altra data electoral molt més propera en el temps: el diumenge 24 de maig, jornada per a escollir els integrants dels nous ajuntaments. Però no és d'aquests comicis de què voldria parlar, sinó d'uns altres que es produiran, exactament, el mateix dia.

Em refereixo a les eleccions per a constituir unes noves Corts Valencianes i un nou Parlament de les Illes Balears, institucions de les quals hauran de sortir el futur govern de la Generalitat Valenciana i el nou Govern Balear, amb les presidències respectives. Per a qualsevol persona preocupada pel futur de la nostra llengua i cultura nacionals, fins i tot per a aquells que no comparteixin la idea d'uns futurs Països Catalans federats o confederats, no pas unitaris, allò que passi en aquests territoris no ens pot ser gens aliè.

Els molts anys de govern del PP, amb tot de diputats i consellers, alcaldes i regidors imputats, processats i condemnats, expresidents a la presó i altres que han hagut de plegar en ser duts davant la justícia, han deixat un paisatge desolador, amb balafiament de recursos sense precedents i una devastació econòmica, paisatgística, cultural, comunicativa i, fins i tot, moral esgarrifosa. El País Valencià és l'únic territori de la Unió Europea sense cap mitjà de comunicació audiovisual de caràcter públic, ni tan sols privat, de manera que llengua i comunicació són sinònims de castellà i comunicació, llevat d'esforços tan lloables com el digital La Veu del País Valencià.
El País Valencià és l'únic territori de la Unió Europea sense cap mitjà de comunicació audiovisual de caràcter públic"
No és tan sols qüestió de llengua, sinó també de contingut, ja que, en aquest cas, el País Valencià no és ni subjecte de dret, ni unitat d'anàlisi de res, ni referent enlloc, atès que el referent no és altre que Espanya i, en el millor dels casos, cadascuna de les tres províncies: Castelló, València i Alacant, això sí, per separat. El mateix podem dir del transport de persones i mercaderies, pensat, com la informació, per a desconnectar el món valencià de l'àrea catalana i, òbviament, lligar-la encara més a Madrid i augmentar-ne la dependència i l'expoli.

La gran velocitat connecta la capital d'Espanya amb la seva platja valenciana, però no està prevista per a articular un corredor mediterrani entre els territoris amb una economia més dinàmica i exportadora, no fos cas que, els que parlen el mateix idioma, tinguin un dia la mateixa reacció col·lectiva que ara té Catalunya. Es tracta, doncs, de desconnectar el País Valencià de Catalunya, per connectar-la només a Espanya.

A les Balears, i a cadascuna de les seves illes, l'ofensiva per a descatalanitzar culturalment la societat ha estat extraordinària aquests darrers anys, amb una intensitat mai no vista, al costat d'una manera arrogant i fatxenda de governar, posant-se d'esquena, per exemple, a tota la comunitat educativa. Per higiene democràtica, per un mínim d'esperança en un futur diferent, per una regeneració ja inajornable, el PP hi ha de passar a l'oposició, com ha de fer-ho també a València.
La maduresa política i el sentit comú de MÉS i ERC hauria de fer-los superar diferències i remar en la mateixa direcció"
Aquí, Compromís és la gran esperança, resultat de l'esforç de confluència entre sectors progressistes que tenen una visió nacional de la política i no posen límits a les aspiracions democràtiques dels valencians. Hi ha enquestes molt esperançadores, amb uns resultats que, fins i tot, podrien donar-los la mateixa alcaldia de la capital.

A les Balears, la maduresa política i el sentit comú, per interès nacional, de la coalició MÉS i d'ERC, hauria de fer-los superar diferències i remar tots en la mateixa direcció, sense exclusions prèvies. Altrament, la mirada curta i els problemes personals, allargaran la vida del PP i, davant la incapacitat per a sumar i il·lusionar, la carta regeneradora i de canvi, s'expressarà en clau espanyola. I, a cadascun dels territoris d'aquesta nació compartida que, ara i tant, només surt en el mapa del temps, la regeneració o és en clau nacional, o no serà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep-Lluís Carod-Rovira
Josep-Lluís Carod-Rovira
Polític i escriptor
Opinió ·
Per quan vingui un altre 10
Opinió ·
Unitat i pluralitat
Opinió ·
President, convoqui eleccions
Opinió ·
La forma és el fons
Opinió · Política
El front exterior
Opinió ·
Qüestió de mesos
Opinió ·
PSC, quatre qüestions
Indica publicitat