Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 11 de de juny del 2014 | 16:18
Opinió · Política
Josep-Lluís Carod-Rovira
Polític i escriptor

El front exterior

Llegeixo, amb satisfacció, que el CATN enllesteix diversos informes sobre les perspectives de futur de la Catalunya que ve, en àmbits diversos. Entre aquests hi ha el de l'energia.

Me n'alegro, que així sigui, ja que és fonamental aclarir què cal fer per a tenir el control català de l'electricitat, l'aigua, el gas, l'energia nuclear, l'espai radioelèctric, internet i la telefonia fixa i mòbil.

És de lògica elemental començar a pensar en clau d'estat i no d'ingènua candidesa, sobretot si --com sembla-- el divorci no acaba sent amistós, quines mesures caldrà adoptar per exemple, a partir de certs moments decisius, sobre la recepció fins ara en obert de les ràdios i televisions espanyoles en territori de la Catalunya lliure --ràdios i televisions que, òbviament, no faran altra cosa que contrainformació i tergiversació de la realitat per a predisposar una part de la població catalana en contra dels avenços que vagin fent-se en l'àmbit de la sobirania.

Tot això ha d'estar preparat i no pot haver-hi marge per a la improvisació, en els aspectes essencials del poder polític del nou estat. Desconec si el CATN ha fet ja, o està preparant-ne, informes sobre altres àmbits també essencials com són la seguretat, la defensa, la informació i la contrainformació. Però conscient del caràcter discret i delicat d'aquests temes, vull creure que sí que s'ha fet o s'estan fent els deures pertinents, encara que no se'n tingui coneixement públic.

Dit això, hi ha un altre àmbit que em preocupa i molt, moltíssim, com és el de les relacions internacionals, la diplomàcia i paradiplomàcia, el front exterior, vaja. Sobretot, perquè ja fa una bona colla de mesos que la diplomàcia espanyola està activíssima –jo ho he pogut comprovar i patir directament, recentment-- en la seva campanya contra Catalunya i els seus drets democràtics, mitjançant la difusió de mentides, mitges veritats, contrainformacions, tergiversacions, manipulacions i pressions arreu del món, davant les autoritats, mitjans de comunicació i cercles diplomàtics a pertot.
No pot ser que no tinguem activada la nostra diplomàcia cívica"
Catalunya avui figura en el mapa de l'interès informatiu als cinc continents i aquesta circumstància ens hauria de dur a no badar, si de debò volem fer la campanada el 9 de novembre. A hores d'ara, hi ha un interès majúscul per Catalunya en els mitjans de comunicació internacionals i aquests agraeixen la possibilitat de trobar interlocutors i informadors catalans directes, que puguin ser entrevistats i donar el punt de vista català sobre el moment que vivim, lluny dels tòpics habituals i sense passar pel filtre de Madrid.

Existeix una xarxa potent de casals catalans a l'exterior, de lectorats de llengua catalana en nombrosíssimes universitats i, darrerament, l'ANC s'està organitzant molt bé a nivell internacional, actuant com a catalitzador i portaveu de les aspiracions independentistes de Catalunya. Em fa l'efecte, però, pel que em comenten uns i altres, que no estan sent aprofitats ni de bon tros, tenint en compte la seva militància desinteressada i el coneixement precís del territori on estan establerts uns i altres. No pot ser que, a hores d'ara, no tinguem una dotzena de persones recorrent el món, fent entrevistes i conferències a tort i a dret, cercant complicitats, per tants països com sigui possible, fins arribar a la data històrica de la tardor propera.

No pot ser que no tinguem activada la nostra diplomàcia cívica, fent llistats que ens són del tot indispensables si, realment, volem guanyar la batalla de la llibertat. Llistats de catalans influents en els diferents països, de catalans i fills de catalans que han ocupat o bé ocupen encara llocs de responsabilitat a l'interior de cada societat, de periodistes oberts a una informació objectiva, d'intel·lectuals que simpatitzin amb la nostra causa específica o amb la de la llibertat dels pobles en general, etc.

Ens cal saber quins són els mitjans de comunicació més influents de cada lloc, quins els programes i els periodistes més destacats i veure de quina forma hi podem arribar perquè es facin ressò de l'hora actual de Catalunya i de la que volem que vingui ben aviat. A l'exterior, com deia fa ja un segle Rovira i Virgili, hi hem de fer-nos-hi presents per la via del prestigi i de la simpatia. I sé prou bé, pensant en els catalans de fora, que l'empresa, l'esport, la ciència, l'acadèmia i les beques no tenen pàtria. Però els empresaris, els esportistes, els científics, els acadèmics i els becaris, aquests sí que en tenen.

Ara, la seva implicació és més imprescindible que mai, perquè, per als pobles, el tren de la llibertat no passa cada dia. I el que ara s'acosta no el podem tornar a veure passar de llarg, un altre cop, sinó que hi hem de pujar fins a arribar a la darrera estació, aquella que han somiat tantes generacions al llarg de la història: l'estació de la independència nacional, començant pel Principat. Que no sigui decebuda la nostra esperança!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep-Lluís Carod-Rovira
Josep-Lluís Carod-Rovira
Polític i escriptor
Opinió ·
Per quan vingui un altre 10
Opinió ·
Les altres eleccions
Opinió ·
Unitat i pluralitat
Opinió ·
President, convoqui eleccions
Opinió ·
La forma és el fons
Opinió ·
Qüestió de mesos
Opinió ·
PSC, quatre qüestions
Indica publicitat