Barcelona ·
Els esdeveniments que han tingut lloc aquests últims dies a Catalunya han accentuat la desconfiança cap a la política i els polítics, i mai com ara aquesta percepció ciutadana no havia estat tan baixa ni tan negativa. Per aquest motiu, és necessari i urgent prendre mesures per intentar capgirar la situació.
Sóc conscient que aquest objectiu no serà ni agraït, ni immediat, ni senzill, i que només la tenacitat ens permetrà convèncer la societat que els polítics estem decidits a fer un veritable canvi de rumb en la manera de fer política. Només des d'aquest exercici honest de transparència aconseguirem recuperar una credibilitat que en aquests moments està molt malmesa. Els fronts en què cal treballar són diversos; no hi ha recepta màgica. Tothom -institucions, partits polítics, societat civil- hi ha de posar el seu gra de sorra i assumir que la confiança de la societat no es recuperarà d'avui per demà.
Com vaig dir a la compareixença al Parlament, la millora de la qualitat de la democràcia és un repte de país a què tots ens devem. Per això cal que deixem de lamentar-nos i comencem a dur a terme gestos concrets. En aquest context, la cambra pot assumir un paper destacat i així ho he fet saber als presidents dels grups parlamentaris. Les línies d'actuació que proposo són impulsar la llei electoral, activar la reforma de la llei de la Sindicatura de Comptes i establir les bases d'un marc comú de bones pràctiques que englobi institucions, partits polítics, administracions i organitzacions. Hi ha una quarta via que em sembla també indispensable: obrir aquest debat a la ciutadania en seu parlamentària i per mitjà de les eines que ens donen les noves tecnologies de la informació.
Crec que aquestes propostes són una bona base per començar a treballar. Podem recuperar el prestigi de l'activitat política, i tan important com això, podem recuperar la confiança de la ciutadania. No s'hi valen més excuses.