Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 28 de de desembre del 2010 | 15:30
Opinió · Política

L'estat en contra

Barcelona · La Ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va dir a l'ambaixador dels Estats Units que a Catalunya no hi ha demanada de cinema en català, que la proposta de Llei de cinema és antinatural i desequilibrada i que el Govern espanyol intentaria frenar-la. Aquestes declaracions posen de manifest que la senyora González-Sinde menysté els drets lingüístics dels catalanoparlants, és a dir d'una part dels ciutadans de l'Estat del qual és ministra i al qual contribuïm a pagar amb els nostres impostos. Posen de manifest la seva ignorància quant a la situació lingüística de Catalunya i, en concret, del cinema en català. Posen de manifest que només està disposada a treballar i defensar una de les llengües de l'Estat, la llengua majoritària i la que minoritza el català i, per últim, posa de manifest la seva deslleialtat vers el Parlament i el poble de Catalunya.

Evidentment, aquesta persona no pot ser ministra de cultura perquè desconeix la situació lingüística d'una part del territori; perquè menysprea la diferència i és incapaç d'entendre la riquesa cultural que suposa la diversitat de llengües i perquè ratlla la xenofòbia quan diu que la llei del cinema és antinatural. Entenem que la Ministra considera el català una llengua antinatural davant de l'espanyol que seria la llengua que, naturalment, hauríem de parlar.

Hem d'agrair al portal wikileaks que hagi fet públiques aquestes declaracions que ens ajudaran a comprendre l'enorme dificultat que té el cinema en català, ja que no només ha de lluitar contra les majors americanes, sinó contra un poder molt pitjor el govern espanyol. Queda clar que si no no tenim més cinema en català és perquè hi ha una conxorxa molt poderosa que hi treballa en contra.

Sabem que el Govern espanyol mai no ha fet res en favor de la llengua catalana, més enllà de declaracions de bones intencions que han servit per entretenir el personal i per deixar passar el temps. Tenim clar que si el català no és llengua europea és perquè el Govern espanyol no ha fet res perquè ho sigui i que si no és llengua oficial de l'Estat és perquè tampoc no ho ha volgut. Però ara tenim la confirmació pública i notòria que hi treballa en contra.

La llengua catalana ja ho té molt difícil sense tenir un estat propi, però si a sobre l'Estat del qual formem part hi està en contra serà impossible aconseguir la seva plena normalització. Crec que el govern espanyol ha posat les cartes sobre la taula i amb aquesta baralla la Llei del cinema només es podrà complir si compta amb el suport ferm dels catalans i amb el compromís decidit i la plena disposició del Govern de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat