Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de març del 2016 | 11:09
Opinió · Política
Bernat Gimeno
Periodista

L'alliberament d'Arnaldo Otegi, una oportunitat per al procés català

Aquest dimarts ha sortit de la presó de Logroño Arnaldo Otegi enmig d'un enorme ressò mediàtic. El cas d'Otegi és un nou exemple de l'estratègia errònia del Govern espanyol pel que fa a la resolució del conflicte basc. 

Una estratègia, recordem-ho, compartida tant per populars com socialistes. De fet, fa 6 anys i mig fou el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, l'aleshores ministre espanyol d'Interior, el màxim responsable polític de l'empresonament del dirigent abertzale. També cal atribuir a Rubalcaba que Otegi hagi passat la condemna a Logroño i no a una presó del País Basc, en compliment de l'absurda política penitenciària espanyola que condemna no només als presos sinó també als familiars.

És innegable, per tant, que PP i PSOE han contribuït a mitificar encara més la figura d'Otegi, un dirigent polític que surt de la presó decidit a fer política i que molts situen ja com a futur candidat a lehendakari. Per què això suposa una oportunitat per al procés independentista català?

Otegi, el revulsiu que necessita el món abertzale

Bildu, la coalició de l'esquerra abertzale amb Eusko Alkartasuna i Alternabia, va suposar en un primer moment una alenada d'aire fresc a la política basca, que es va traduir en més 276.000 vots i 953 regidors a les municipals del 2011. Els independentistes van guanyar a Donostia i van prendre l'alcaldia a Odon Elorza, alcalde socialista des del 1991.

No obstant, un seguit d'errors tàctics i estratègics ha portat els abertzales a perdre bona part important del seu electorat. No només això, sinó que els votants independentistes es van decantar en gran mesura per Podemos a les darreres eleccions espanyoles. Tant és així que Bildu va passar de 7 a 2 diputats, amb 104.000 vots menys que ara fa quatre anys. Un símptome clar d'esgotament.

Otegi és probablement el revulsiu que necessita l'independentisme basc per capgirar aquesta tendència. Conscient d'això, al primer discurs que ha fet després de sortir de la presó ha remarcat el component social del projecte abertzale i s'ha autodefinit com a "socialista", una picada d'ullet a l'electorat fronterer amb Podemos.

Un nou problema per al futur govern espanyol

Què implicaria uns grans resultats de Bildu a les eleccions de la tardor? En primer lloc, un maldecap per al futur Govern espanyol, que veuria com tornen a renéixer les aspiracions nacionals del poble basc. El futur president hauria d'afrontar alhora dos "desafiaments territorials", una gesta que es preveu complexa tant si l'escollit és Rajoy, Sánchez o Rivera.

En segon lloc, però, suposaria també una pèrdua de pes del PNB, una formació que s'ha desmarcat del procés català i del canvi de rumb que ha fet CDC els últims mesos. Una victòria abertzale, per tant, significaria tenir un soci més lleial en la reivindicació dels drets nacionals bascos i catalans.

En tercer lloc, convé assenyalar també els suports internacionals que ha rebut Otegi des de la presó. Destacades personalitats com José Mugica, Desmond Tutu, Ken Livingstone o Angela Davis van demanar fa uns mesos el seu alliberament. Això suposa per l'independentisme basc, i de retruc pel català, un cert reconeixement a ulls del món.

Serà Otegi la guspira que necessitava el procés?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Bernat Gimeno
Bernat Gimeno
Periodista
Opinió · Política catalana
Perquè la CUP torni a ser la CUP
Opinió · Política catalana
Artur Mas un fre per al procés
Opinió · Política catalana
El camí a seguir
Opinió · Política catalana
Qui aconsella Lluís Rabell?
Opinió · Política
Sort en tenim, de Societat Civil Catalana
Opinió · Política
Que no ens marquin un gol a l'últim minut
Opinió · Política catalana
Per què NO podem fer noves eleccions al març
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Recull de premsa · Política
Otegi: "Que sense violència es podia parlar de tot ha estat la gran mentida"
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Indica publicitat