Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'octubre del 2011 | 15:43
Opinió · Política
Isidre Palmada
Professor

Llestos per la ruptura?

Què és la Ruptura? És un marc estratègic que canvia les relacions tradicionals entre Espanya i Catalunya. Encara no ha començat. Començarà?

ATZUCAC: Al llarg del segle XX, Catalunya, com a subjecte polític, com a nació viva, va prendre la determinació de participar en la governabilitat de l'Estat espanyol. Els catalans hem construït aquest Estat en tant que demòcrates, convençuts de la divisió dels poders i dels drets humans. I els espanyols ens han negat la major. Això és, que Catalunya sigui un subjecte nacional, amb els atributs jurídics i de sobirania. Avui aquesta desconsideració repercuteix en la nostra autonomia política, encotilla una gestió eficient de la crisi econòmica i enverina els reptes educatius, socials, etc. que una societat oberta planteja. En el segle XXI, convé seguir així?

CALENDARI: Els partits són conservadors. Van a la gestió diària i a perpetuar la poltrona. Però sobre la sentència de l'Estatut, no poden fer l'orni. El malestar és evident. Les retallades es suporten, tot i que incomprensiblement. Per què sostenir Espanya i les seves polítiques dilapidadores? Manifestament som els grans sacrificats i en aquest mar espanyol, la Generalitat té les cartes de navegar marcades.  Fins quan aquesta situació?  

MARASME: Quan començarà la Ruptura? El poder té massa dubtes i no es decideix. S'obeeix al rigor de la Merkel, es suporta la creuada recentralitzadora (Banca, Llengua, Transports, etc) i ni econòmicament, ni políticament el 12 serà millor. Descomptant l'Assemblea Nacional Catalana (l'ANC), les veus més diligents són esporàdiques i desordenades. Hi ha una calma tensa, un buit angoixant. Qui decidirà el full de ruta? Quan començarà la Ruptura?

QUAN?: La Ruptura la iniciarà el moviment ciutadà. Les institucions i els ajuntaments s'hi aniran implicant paulatinament. En funció dels esdeveniments, s'incorporaran les entitats  i els organismes. Es crearà una situació d'al·legalitat, cada cop més estesa i completa. Dues sobiranies il·luminaran els debats, les accions i les reaccions ciutadanes. Poc a poc la dinàmica anirà creixent i la idea de fer un Estat propi es compartirà amb naturalitat.

LLESTOS?: Però no serà un atzar caòtic, ni les masses enfervorides a l'estil egipcià. La Ruptura tindrà un plàcet i un full de ruta. Els dos vindran del poder.  La Generalitat mantindrà oficialment un rol de neutralitat còmplice i no ensenyarà les cartes fins les eleccions, quan el moviment ciutadà hagi madurat les condicions imprescindibles. Falta però, el plàcet, el tret de sortida: President Mas, estem llestos!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Indica publicitat