Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de de setembre del 2011 | 16:18
Opinió · Política
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats

Pensar en el país

El tsunami popular que està a punt d'arribar aconsella que, a Catalunya, els qui compartim determinats mínims comuns denominadors ens posem d'acord.

L'ofensiva recentralitzadora que ve, serà important, més intel·ligent i subtil que la practicada en temps de la majoria absoluta d'Aznar, però trobarà complicitats amb el PSOE més jacobí que representa un Rubalcaba tremendament afeblit.

Zapatero ha suïcidat el Partit Socialista. La qüestió entre les files socialistes està en la magnitud de la tragèdia (estar per sota o per damunt del 125 escons de l'Almunia de l'any 2000) i en la capacitat de reorganitzar el PSOE des de l'oposició, després d'haver perdut pràcticament tot el poder territorial. No hi ha cap esperança d'evitar la derrota davant els populars. Una derrota que, en matèria de model d'Estat, serà també ideològica. Les vel·leïtats de l'Espanya plural, que segurament mai foren profundes, se les han endut el Tribunal Constitucional i la reforma constitucional.

El país necessita que siguem conscients de la nostra obligació de treballar plegats, més enllà de les nostres legítimes diferències

En aquest context, a Catalunya sembla haver arribat el moment del sentit de país. La gravíssima crisi econòmica que estem patint i que pot posar en risc la cohesió social, l'enorme pressió exterior que es deriva del fort endeutament de la Generalitat i l'imprescindible procés de modernització dels nostres serveis públics, encara ens ho reclamen més. El país necessita que els partits que compartim l'aspiració de Catalunya a decidir lliurament el nostre futur, que afirmem que Catalunya és una nació, que volem que el català sigui la llengua de tots, que aspirem a continuar sent un sol poble i que podem ambicionar a superar aquesta crisi renovant els ideals de progrés i benestar que sempre han caracteritzat el catalanisme polític, siguem conscients de la nostra obligació de treballar plegats, més enllà de les nostres legítimes diferències i dels  inevitables càlculs partidistes.

CiU, òbviament, és la primera en ésser interpel·lada. Avui som dipositaris de la majoritària confiança de la ciutadania i nostra és la principal responsabilitat. Però als partits de l'oposició també se'ls ha de reclamar l'assumpció de les seves obligacions. En especial, aquells que representen sectors importants del país. Parlo del PSC i d'ERC, però també interpel·lo a ICV.

Ara és el moment de pensar més en el país que en el propi partit

Si mirem el nostre passat més recent podem trobar exemples de com aquest país ha fet les coses bé. Ara que de nou la immersió lingüística està sent qüestionada, val molt la pena recordar que la llei del català, que consagrà la immersió en els primers anys 80, fos el resultat d'un amplíssim acord parlamentari que pivota al voltant dels nacionalistes, els socialistes i els comunistes, en el que aquests darrers tingueren una especial responsabilitat. Un acord que va garantir que l'aspiració a ser un sol poble es vagi fent realitat.

Igual que aleshores, ara és el moment de pensar més en el país que en el propi partit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Campuzano
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats
Opinió · Política catalana
Catalunya, nació d'immigants
Opinió · Política
Quins partits per al segle XXI?
Opinió · Política catalana
Unitat
Opinió · Política
L'àrea metropolitana, assignatura pendent
Opinió · Política
La independència serà social o no serà
Opinió · Política
Raons per a un Estat propi
Opinió · Política
L'ètica de la responsabilitat
Indica publicitat