Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 17 de de setembre del 2012 | 17:34
Opinió
Isidor Marí
Sociolingüista

Qui són els irresponsables nacionalistes?

Després de la immensa manifestació indiscutiblement sobiranista del darrer 11 de setembre, comencen a aparèixer algunes reaccions des de sectors propers al govern espanyol. Encara són simplistes, amenaçadores, però relativament formals.

N'arribaran ben aviat de molt més dures i calculadament feridores. Crec que les futures també es podran desacreditar (si no és que ja es desacrediten elles soletes). Però les d'ara parlen de la manca de responsabilitat dels nacionalistes i no sols és fàcil desacreditar-les, sinó que són grotesques i ridícules. Si volen veure nacionalistes irresponsables, que es mirin a un mirall.

Fa un cert temps que sabem que, curiosament, els que s'autodenominen 'no nacionalistes' són alhora els únics que es creuen en el dret de decidir quina ha de ser obligatòriament la nació dels altres (!?). Si no juguem a pervertir el sentit dels mots, d'això se'n diu ultranacionalistes. Els nacionalistes d'aquí només aspiren a decidir democràticament quina és la pròpia nació, en els termes de la recomanació 1735 de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa de 26 de gener de 2006, justament quan els "no nacionalistes tan responsables" recollien firmes contra l'Estatut de Catalunya en bona part perquè s'hi afirmava que som una nació. Curiosa manera de fomentar la convivència intercultural.
Lliçons de responsabilitat i de sentit d'estat? Més aviat lliçons de cinisme ultranacionalista i antidemocràtic"
La gran responsabilitat dels "no nacionalistes" s'ha manifestat fa temps en tots els fronts: des de la privatització dels serveis públics (ara hi ha ministres que diuen que un servei públic no ha de generar dèficit mai ni enlloc, i es queden tan tranquils), fins a les retallades en despeses socials de primera necessitat, que aboquen centenars de milers de persones a la misèria, mentre dediquen milers de milions d'euros a sanejar els bancs que van finançar la bombolla immobiliària. Per no parlar de l'espoli fiscal... Diuen que és "locaycacer" i es pensen que la gent s'ho creu.

Ah, i per no crispar més la població, són tan responsables els "no nacionalistes" que generen conflictes lingüístics pertot, marginant el català en el món educatiu i en l'accés a la funció pública, i rebutjant la ILP Televisió sense Fronteres, per impedir que la gent pugui escollir quin canal de televisió vol veure.

Lliçons de responsabilitat i de sentit d'estat? Més aviat lliçons de cinisme ultranacionalista i antidemocràtic que si mereixen alguna atenció és com a signe d'una deriva espanyola pels camins de Sèrbia, que a la Unió Europea ja hauria hagut de trobar una mica de sensatesa capaç de refrenar-la.

El nostre full de ruta no és "entrar al trapo" com diuen ells. Nosaltres no ens hi deixarem arrossegar, a la picabaralla estèril: bram d'ase no puja al cel. Sabem que la nació que construïm és i serà culturalment inclusiva, políticament plural i democràtica i socialment igualitària.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidor Marí
Indica publicitat