Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de juliol del 2014 | 18:02
Recull de premsa

Boix: "L'Estatut no reconeix cap dret polític als ciutadans espanyols que, després de néixer a Catalunya, s'han traslladat"

"Llegeixo que [...] la llei de consultes ha conclòs que a la consulta del 9-N hi podran votar: 1) els ciutadans espanyols amb condició política de catalans [...], 2) els catalans residents a la resta de l'Estat, i 3) els nacionals d'estats de la UE".

El professor de la Universitat de Princeton, Carles Boix, ha sentenciat a un article que és "equivocat" sentenciar que a la consulta del 9-N hi podran votar els ciutadans espanyols amb condició política de catalans, els catalans residents a la resta de l'Estat i els nacionals d'estats de la UE amb un arrelament mínim a Catalunya.

"Primer, per raons político-normatives: estén el dret a decidir a persones a les quals cap Constitució d'un país normal concedeix el dret a votar sobre la seva sobirania i, de fet, sobre la seva política nacional. Segon, per raons tècniques: com que la Generalitat no compta amb els mitjans per fer possible la participació d'alguns d'aquests col·lectius" ha continuat a l'article L'electorat del 9-N.

Sobre l'electorat del futur referèndum, Boix ha continuat explicant que l'extensió del dret de participació a les persones amb condició política de catalans és "indiscutible per raons democràtiques i perquè es deriva de la norma fonamental de Catalunya, l'Estatut d'Autonomia" i ha recordat que "per contra, l'Estatut d'Autonomia no reconeix cap dret polític als ciutadans espanyols que, després de néixer o simplement residir a Catalunya, s'han traslladat a la resta de l'estat espanyol".

Finalment l'autor de l'article ha lamentat que el nostre país "té una tendència al democratisme molt gran, en bona part derivada de la definició "inclusivista" de català com aquell que viu i treballa a Catalunya" però ha conclòs que "hi ha raons filosòfiques, jurídiques i tècniques que aconsellen mantenir els criteris adoptats de l'Estatut".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat