Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 17 de de maig del 2011 | 16:48
Recull de premsa · Política

E. Paluzie: "L'Estat traspassa la responsabilitat de l'incompliment del dèficit a les comunitats autònomes"

"Amb el fons de competitivitat, l'Estat [...] fa una jugada molt cínica: [...] A l'àmbit internacional, traspassa la responsabilitat de l'incompliment [...] de reducció del dèficit públic a les comunitats autònomes".

Elisenda Paluzie

Elisenda Paluzie, professora de teoria econòmica de la UB, ha detallat els moviments estratègics que executa l'Estat amb el fons de competitivitat per tal de sortir-ne airós dels deutes i l'espoli fiscal: "Converteix les comunitats autònomes en malbaratadores que no compleixen la reducció del dèficit pactada". "Fa una jugada molt cínica -ha indicat l'autora de l'article Legals?-: dotar els 2.700 milions d'euros que hom calcula que es destinaran al fons de competitivitat per al 2011 als seus pressupostos, significa més despesa per a l'Estat i, per tant, serien 2.700 milions d'euros més de dèficit que acumularia l'estat."

Un moviment que segons Paluzie és "sens dubte" legal: "La legalitat espanyola, a la qual s'ha contribuït des de Catalunya, votant afirmativament un Estatut d'Autonomia on l'Estat continua tenint la paella pel mànec en el finançament, està del seu costat. Els diners i la recaptació són seus, i disposa de la capacitat de dir com i quan reparteix bestretes". En aquest sentit, Paluzie ha denunciat que el poder de negociació "és exclusivament del govern espanyol" per la qual cosa les mocions i resolucions és un simple entreteniment: "La Generalitat de Catalunya va cobrar 936 milions d'euros pel fons de competitivitat, un 70% dels 1.337 milions estimats per la Generalitat. I el 2010 va ingressar 1.000 milions d'euros, el 85% dels 1.176 milions estimats. [...] Els estudis econòmics publicats xifren en una forquilla entre 700 i 900 milions d'euros el que li tocaria a Catalunya d'aquest fons".

Per aquest mateix motiu l'autora de l'article s'ha preguntat: "Algú de debò pot creure que Catalunya cobrarà 1.450 milions d'un fons que per a totes les comunitats autònomes pot repartir uns 2.700 milions d'euros, amb un repartiment que calcularà l'Estat?". Per això, Paluzie ha conclòs que la moció de la setmana passada "era inútil" perquè, encara que s'hagués aprovat, el Ministeri d'Economia "la podria incomplir amb total tranquil·litat": "De fet, l'Estat no té cap obligació legal de fer una bestreta pel fons de competitivitat. Només té l'obligació de fer efectiu el pagament a partir del juny del 2013, quan s'haurà liquidat l'exercici 2011".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat