Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 29 de de maig del 2015 | 14:34
Opinió · Política
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània

Interferir en els afers interns dels Estats

El partit danès Enhedslisten, amb 12 diputats de 179 de la cambra nacional danesa, va adreçar la pregunta següent al ministre d'Afers Estrangers danès, Martin Lidegaard, el dia 12 de maig.

"Com demanarà el govern danès que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l'àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que volen fer un referèndum sobre la independència?".

El text que va sorgir del debat, i que va aprovar el 19 de maig la majoria dels partits de la cambra nacional danesa, va ser el següent: '"El parlament danès pren nota de l'explicació del Govern sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya i fa seva l'opinió que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid." A més a més, el ministre d'Afers Estrangers va dir: "És important de trobar solucions democràtiques als casos com ara el català", i va afegir que la Constitució espanyola no reconeixia més nacions a l'estat espanyol i que 'Catalunya va perdre part del seu estatus el 1714'.

La resolució va comptar amb el suport de 64 parlamentaris enfront de 41 abstencions i cap vot en contra. Repetim-ho: cap vot en contra. Però el relat és encara més llarg: el dia 23 de maig, dissabte passat, compareixien davant les càmeres el ministre danès Lidegaard i el ministre espanyol Margallo. El ministre espanyol va convidar el ministre danès a deixar clar que Dinamarca no posa en dubte la posició de Madrid. Són molt interessants les declaracions per Televisió Espanyola.
L'Estat espanyol demana que els Estats no interfereixin en els afers interns, quan és Espanya qui interfereix en els afers interns de l'Estat danès"
Jo us recomano que reviseu el vídeo de la notícia a TV3, perquè a nivell comunicatiu és del tot eloqüent: mentre el ministre danès dóna explicacions sobre la declaració aprovada i el debat establert al Parlament nacional de Dinamarca, el ministre Margallo vetlla, a prop seu, per tal que les explicacions siguin les correctes. I acte seguit en fa l'explicació i interpretació que li convé.

El llenguatge no verbal també és interessant en tota la seqüència. Lidegaard parla d'"interpretació errònia" (per part del govern espanyol), i en acabar, mentre marxa, diu allunyant-se: "Això és tot, és la veritat". Margallo posteriorment nega que sigui una interpretació equivocada mentre afirma que és una interpretació "tornicera y deliberadamente distorsionada" (parlant del Govern danès... del Govern català?)

Entrem novament en les contradiccions de l'Estat espanyol, que demana que els Estats no interfereixin en els afers interns d'Espanya quan és l'Estat espanyol qui interfereix en els afers interns de l'Estat danès.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Mireia Canals i Botines
Mireia Canals i Botines
Secretària General de l’Euroregió Pirineus- Mediterrània
Opinió · Unió europea
Cooperació territorial a la Mediterrània
Opinió ·
"No tenim cap punt en comú amb la senyora Le Pen"
Opinió ·
'Grexit'?
Opinió ·
A propòsit dels Drets Humans, un edifici en blau
Opinió · Política
'Let Catalans Vote', llibertat d'expressió
Opinió · Política
La idea circulant en molts racons de la UE a propòsit del 9-N
Opinió · Política
Colonitzar l'imaginari
Indica publicitat