Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 9 de de maig del 2013 | 17:34
Recull de premsa

Reñé: "La persecució del català és una agressió a la convivència que atempta contra els drets dels ciutadans"

"Hem arribat a una tensió tal que Catalunya haurà de recórrer als estaments internacionals per denunciar i aturar aquest despropòsit".

El President de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha denunciat a un article la persecució de la llengua catalana a l'Aragó amb la modificació de la llei de llengües, que elimina l'oficialitat del català i de l'aragonès.

A l'article L'estranya obessió per la llengua Reñé hi ha dit que els catalans "fa tres-cents anys que suportem una persecució lingüística sense precedents" i que a Espanya està emergint "una mena de creacionisme lingüístic institucionalitzat" que nega la llengua catalana "a tots els territoris catalanoparlants i la persegueix en tots els àmbits imaginables".
L'estat espanyol aplica per sistema un despropòsit contra una llengua romànica parlada per deu milions de persones i amb mil anys d'antiguitat"
"La persecució del català ─ha continuat─ practicada per tots els governs espanyols democràtics [...] és una agressió a la convivència que atempta contra els drets dels ciutadans que tenen el català com a llengua pròpia, va contra la realitat social del país i busca la confrontació permanent per desestabilitzar Catalunya".

Reñé ha conclòs que amb l'aprovació de la llei de llengües nova de l'Aragó "hem arribat a una tensió tal que Catalunya haurà de recórrer als estaments internacionals" per denunciar i aturar aquest "despropòsit" que l'estat espanyol aplica per sistema i des de tots els àmbits contra una llengua romànica "parlada per deu milions de persones i amb mil anys d'antiguitat".

Finalment l'autor de l'article ha dit que s'ha d'exigir que Espanya compleixi els seus compromisos internacionals "sense els artificis i tripijocs consuetudinaris, com ara la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries que l'estat espanyol signà l'any 2001, justament per salvaguardar les llengües minoritzades".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat