"El bloc del sí serà el bloc del sobiranisme, del compromís a bastir un sistema polític nou de base popular democràtica, d'assegurar la recaptació i l'assignació justa dels recursos, de garantir [...] les condicions per a una vida digna".
El comunicòleg Joan Manuel Tresserras ha dit a un article que el clam popular i la demanda política "majoritària per celebrar un referèndum sobre la independència han estat sistemàticament desoïts per l'Estat" i ha continuat explicant que la resposta "ha estat el blindatge de la legalitat que subordina Catalunya i la reiteració d'obstruccions, prohibicions i amenaces".
Per això, l'autor de l'article Els que no tindran por de la llibertat ha dit que el 27 de setembre "serà la fita democràtica, homologada, possible" i ha sentenciat que aquesta "és l'única disponible": "La primera gran oportunitat històrica d'expressar democràticament el desig popular de llibertat i justícia, i la determinació de garantir-les i concretar-les institucionalment."
Tressserras ha insistit en què el 27 de setembre "podrem mesurar la força social i política dels qui volen una regeneració democràtica més radical, dels qui ambicionen una transformació econòmica i social més profunda, i dels qui tenen més confiança en les pròpies energies i capacitats per construir la Catalunya del futur" i ha indicat que s'establirà un "heterogeni bloc del sí i un heterogeni bloc del no".
"Per això les eleccions del 27 de setembre tindran caràcter plebiscitari. I malgrat la seva heterogeneïtat, el bloc del sí serà el bloc del sobiranisme, del compromís a bastir un sistema polític nou de base popular democràtica, d'assegurar la recaptació i l'assignació justa dels recursos, de garantir a tota la població les condicions per a una vida digna. I el bloc del no, heterogeni, coincidirà en la subordinació a la dinàmica general espanyola" ha dit.
Tresserras ha conclòs que el sí és "l'aposta per la construcció d'un nou estat enfront del no, que no imagina cap altre escenari que la reforma del vell".