Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 7 de de novembre del 2013 | 17:52
Crònica · Afers religiosos

Escarré contra Franco

La commemoració del 50è aniversari de les declaracions d'Aureli M. Escarré, abat de Montserrat, al diari Le Monde es celebrarà al Palau de la Generalitat. Aquest acte commemoratiu està organitzat per l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya.

Aureli Escarré.

L'acte també compta amb el suport del conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs. Les declaracions d'Escarré varen suposar, fa cinquanta anys, el trencament definitiu d'alguns lligams que l'abat podia haver tingut amb el franquisme en la primera i convulsa postguerra. També varen suposar una denúncia molt directa del nacionalcatolicisme franquista.

La idea clau d'Escarré queda sintetitzada en el titular de la seva entrevista amb el corresponsal de diari parisenc, José Antoni Novais. Aquest fou el titular: "No tenim 25 anys de pau (com sustentava l'aparell de propaganda franquista), sinó 25 anys de victòria. Això representa un dels fracassos més lamentables d'un règim que s'anomena cristià, però que el seu Estat no obeeix als principis bàsics del cristianisme".

L'acte commemoratiu de les declaracions de l'abat Escarré a Le Monde es celebrarà el proper 20 de novembre. Aquesta és precisament la data de la mort del general Francisco Franco. Curiosa coincidència. Les declaracions d'Escarré foren publicades el 14 de noviembre de 1963, quasi dotze anys justos abans de la mort del dictador (20 de noviembre de 1975).

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat