Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de d'octubre del 2009 | 15:41
Crònica · Euskal Herria

Brian Currin: "L'empresonament d'Otegi és una tragèdia"

Aquest advocat sudafricà de 59 anys és un peacemaker. La seva feina és construir la pau i desterrar els conflictes violents. Ha tingut un paper destacat en l'eradicació de l'apartheid a Sudáfrica, en la fi de la guerra entre l'IRA i el Regne Unit i també ha desplegat la seva diplomàcia en llocs com Ruanda, el Pròxim Orient i Sri Lanka.
Brian Currin coneix molt bé el cas basc. Va ser un dels mitjancers internacionals que treballaren en l'últim i fallit procés de pau a Euskal Herria. Des de fa setze mesos manté contactes freqüents amb l'esquerra abertzale. Convidat per Lokarri, Currin ha pronunciat una conferència a Sant Sebastià sota el títol de "Com reactivar el procés de pau?".

La resposta del mitjancer a aquesta simple però alhora complexa pregunta és doble: l'esquerra abertzale ha de tornar a ser legal i s'ha de posar fi a la violència.

Currin ha aprofitat per explicar que una de les causes que propiciaren el fracàs del procés de pau obert oficialment el març de 2006 fou que Batasuna estava il·legalitzada. Si es vol la pau, doncs, és necessari que l'Estat espanyol permeti que els independentistes bascos puguin fer política, sense prohibicions. I recomana això perquè Brian Currin sap molt bé quins són els plans dels dirigents de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi i Rafa Díez. La il·legalitzada Batasuna li encarregà fa més d'un any que el·laborés un informe sobre com les forces anti-apartheid a Sudáfrica es van unir i aconseguiren fer política des de la legalitat. Aquest informe ha servit d'inspiració per redactar el document impulsat per Otegi i Díez amb el qual pretenen recuperar la legalitat, impulsar la unitat abertzale i obrir una negociació amb Espanya que, per vies polítiques i democràtiques, desemboqui en el dret d'autoderminació. El "pacificador" sudafricà ha elogiat la proposta de Batasuna i ha confirmat que es tracta d'una profunda reflexió. I no sols això.

Currin ha demanat a la resta de partits que la recolzin: "Crec de debò que aquest moviment està compromès de veritat amb una estratègia alternativa. Recolzin aquesta iniciativa. D'aquesta manera no recolzaran a l'esquerra abertzale, sols donen suport a un projecte que necessita ser incloent. Si no comencen a confiar els uns en els altres no hi haurà cap possibilitat de trobar una solució. Per acabar amb la violència és necessari que l'esquerra abertzale arrossegui a ETA en aquest viatge. Separant-se d'ETA no aconseguiria la fi de la violència. ETA ha de fer aquest viatge amb l'esquerra abertzale".

Per aquesta raó, troba "incomprensible" i "decebedor" que el govern espanyol hagi empresonat Arnaldo Otegi i Rafa Díez. Segons Currin, el conflicte basc es troba en un moment crític, aconsella a l'esquerra independentista que no deixi de promoure la seva iniciativa política malgrat la repressió de l'Estat i deixa aquest missatge a tots els agents implicats en el problema: "S'ha de transformar l'esperança en confiança, i la confiança en pau per a Euskal Herria".

Són les lliçons d'un peacemaker professional que han servit per solucionar conflictes més greus i enconats que el basc. Per cert, entre els assistents a la conferència de Brian Currin, l'ex Lehendakari Juan José Ibarretxe i l'antic president del PNB, Xabier Arzalluz.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat