Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de juny del 2014 | 19:14
Crònica · Informe SIC

El fracàs de la FAES, el CNI i Margallo

En una recent reunió a Barcelona d'analistes, politòlegs i periodistes propers al sobiranisme es va analitzar l'estratègia de l'Estat vers Catalunya. La primera conclusió que se'n va extreure va ser com era possible tanta incompetència en les anàlisis dels aparells i institucions de l'Estat quant a la situació catalana. Hi havia una primera hipòtesi: l'Estat no es creu el repte català del 9-N i pretén deixar podrir la situació abortant la consulta amb l'ús dels marcs legals.

Aquesta primera hipòtesi significaria que l'Estat vol evitar el xoc de trens amb una estratègia molt de l'estil del president Rajoy.

Una segona estratègia, potser la més plausible, és que els aparells de l'Estat i dels seus entorns no han entès la profunditat, extensió i decisió que hi ha en una bona part de la societat catalana, la qual s'ha deslligat del projecte espanyol. Aquesta total desvinculació no ha estat detectada pels analistes de l'Estat, els quals han seguit amb els esquemes elaborats per la fundació FAES de l'expresident José María Aznar i també per un CNI que, amb analistes estrictament de seguretat i lluita antiterrorista que sols entenen d'estratègies quan hi ha violència, no ha entès res sobre el procés català.

I a més --no se sap si a propòsit-- el president Rajoy ha encarregat al ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, que dirigeixi l'estratègia política en contra del repte català, cosa que el mateix García-Margallo ha fet amb una torpesa poc explicable en un home amb la seva llarga carrera política. Una conclusió dels analistes pro-sobiranistes reunits a Barcelona es va proposar la primera medalla de suport a la independència a García-Margallo, ja que amb la seva estratègia ha provocat que el pleit polític català estigui avui dia a totes les cancelleries del món i també a tota la premsa internacional.
L'Estat amb la seva 'operació Felip VI' pot acontentar el nacionalisme espanyol però ha fet tard"
El que tampoc no es va entendre en aquesta reunió a la capital catalana va ser que l'Estat no hagi preparat una proposta o "pastanaga" perquè les diverses personalitats de Catalunya i que estan al servei dels poderosos de sempre puguin dibuixar una tercera via i tinguin arguments i propostes alternatives al sobiranisme, que no siguin la por, el caos, el desastre o el negativisme, unes opcions que avui la immensa majoria de la ciutadania no entèn ni accepta ni li provoca, tampoc, el més mínim temor.

L'Estat amb la seva 'operació Felip VI' pot acontentar el nacionalisme espanyol però ha fet tard per aturar la voluntat de la immensa majoria de la massa social catalana que ja s'ha desconnectat del procés espanyol. 

Dos o tres dies després d'aquesta reunió d'analistes, alguns dels assistents a aquesta trobada van reunir-se amb analistes i periodistes de l'entorn progressista espanyol per veure si hi havia possibilitats d'entesa entre Catalunya i Espanya. I la conclusió va ésser que s'ha fet tard. Seran capaços la FAES, el CNI i el propi ministre García-Margallo --que en un acte de desesperació ha afirmat que Catalunya "no és viable econòmicament després  de la independència"...-- de veure la realitat?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat