La Unió Europea (UE) d'avui dia està farcida de problemes polítics, econòmics, financers, socials... de tota mena. Al nivell dels estats membres, el problema més greu dels darrers anys es deia Grècia. A hores d'ara, és diu Espanya.
La crisi financera i monetària iniciada el 2008 en el món occidental va deixar a la misèria, en les seves primeres onades, tres estats membres: Grècia, Irlanda i Portugal. La UE va anar al seu auxili i els va rescatar però dos d'ells continuen greument malalts. Grècia i Portugal. Com que el cas de Grècia és el més desesperat, ja que ha engolit ingents quantitats de diners i no se'n surt, les instàncies dirigents europees tenen preparat l'escenari possible de la sortida d'aquest Estat de l'euro.
A Espanya, el govern socialista en un primer moment va negar l'existència de la crisi però aquesta va créixer tan de pressa que el pobre president del govern, Rodríguez Zapatero, va veure's incapaç de fer-li front i va quedar tan dèbil que una pressió de la cancellera Merkel va ser suficient per fer-li canviar la Constitució en deu dies. Ara, el text sagrat del nacionalisme espanyol diu que no es pot superar el 3% de dèficit pressupostari.
El problema espanyol no sols és econòmic sinó també polític"
Mentre la UE parava el cop a Grècia, Irlanda i Portugal, Espanya trucava a la porta d'urgències ─i darrere seu hi portava Itàlia. Els tres primers estats estan per sota de la mitjana de riquesa de la UE, la seva població no és gaire gran i les seves economies són febles i petites dins del conjunt europeu. Però Espanya té un major volum en tots els conceptes esmentats i més encara Itàlia. Per tant, el problema per a la UE creixia i posava en perill l'euro i, segons alguns, la seva mateixa existència.
Espanya, el malalt d'Europa
Mica a mica, Espanya es va convertint en el problema central per a la UE perquè ha perdut la seva credibilitat a base de subministrar dades macroeconòmiques que després s'ha vist i comprovat que eren falses. És més: les seves finances estan tocades i necessiten el rescat europeu, la seva economia també està pendent de rescat i, el que és pitjor, ni millorà ni té perspectives de millorar, mentre li creix l'atur a nivells rècord. I, per postres, l'enfonsament espanyol amenaça amb provocar el d'Itàlia. Els més pessimistes diuen que en cas de fallida espanyola i italiana, darrere li seguirien Bèlgica, França i altres.
El canvi de govern espanyol no ha servit de res tenint en compte les xifres que es publiquen cada dia, ans el contrari, ha esclatat la revolta cívica, democràtica i pacífica de Catalunya demanant la independència. De tal manera que el problema espanyol no sols és econòmic sinó també polític, perquè el que en principi és un tema domèstic s'ha europeïtzat degut a la incapacitat dels dirigents espanyols per gestionar-lo. El conflicte Catalunya-Espanya avui dia és present al Parlament Europeu i se'n parla a les altes instàncies de poder comunitàries. I a l'horitzó apunta, en un futur no gaire llunyà, el conflicte Euskadi-Espanya.
La immobilitat de la classe política espanyola obligarà la UE a intervenir-hi"
A diferència del Regne Unit, el qual accepta que un dels seus quatre components (Anglaterra, Escòcia, País de Gal·les i Irlanda del Nord) decideixi en referèndum el seu futur, a Espanya oficialment sols es reconeix l'existència d'un component, Espanya. La conseqüència és que, en no existir ni catalans, ni bascos, ni gallecs com a pobles, com a nacions, no tenen dret a referèndum. La UE té tots els números per trobar-se amb un problema polític de certa magnitud enquistat en un dels seus estats membres més conflictius. La immobilitat de la classe política espanyola obligarà, tard o d'hora, la UE a intervenir-hi o influir-hi.
En uns moments en què a la UE li acaben de donar el premi Nobel de la Pau resulta demencial sentir veus de "salvapàtries" militars o civils que invoquen a la violència i la repressió per mantenir la sagrada unitat espanyola i que rebutgen, en nom de la Constitució, consultar la voluntat del poble català. Tot plegat està convertint Espanya en un dels grans problemes de la UE, el nostre marc de convivència supranacional.