Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 9 de de setembre del 2011 | 16:17
Crònica · Madrid

Una vella, coneguda olor jacobina

Ha tornat de vacances i Alfredo Pérez Rubalcaba ja ha tret el felipista que porta a dins. Desesperats, els socialistes volen cohesionar els incondicionals i aposten per tornar al model del PSOE dels vuitanta, aquell que en tenia prou fent contents andalusos i extremenys.

Madrid · Tot i la tempesta del naufragi socialista, encara es perceben les dues ànimes a Ferraz: d'una banda els zapateristes que proven de sobreviure (Blanco, Chacón) més sensibles –com a mínim de cara a la galeria– a una remota idea de l'Espanya plural. A l'altra, els vells coronels que ara manen al partit i que han bandejat els promotors de Nova Via, aquells joves que es van atrevir a plantar cara a José Bono al congrés de l'any 2000.

Rubalcaba, que lidera els capitans socialistes, ha decidit plantejar una campanya amb dos eixos: la igualtat més jacobina, socialisme estatalista, i procurant no trepitjar els ulls de poll a cap grup d'electors (com si els ciutadans no poguessin contrastar els missatges contradictoris i veure que hi ha propostes que no quadren o que fins i tot són antagòniques).

Mentre la candidata del PSC i el ministre José Blanco, gallec, fan defenses enceses de la immersió lingüística, Rubalcaba calla

Primer exemple. El candidat socialista, de ruta per Andalusia, ha plantejat aquesta setmana una llei d'unitat de mercat per harmonitzar els requisits a tot l'Estat espanyol a l'hora de crear una empresa. Un discurs que volen sentir molts socialistes del sud, i que no veuen amb mals ulls el discurs renacionalitzador espanyol del PP i de Rosa Díez. ¿Com encaixa això amb la suposada defensa de l'autogovern que va prometre, mesos enrere, al President Mas? El mag Rubalcaba ho haurà d'explicar si no vol aixafar la campanya de Chacón. O potser tant li és?

Segon exemple. Mentre la candidata del PSC i el ministre José Blanco, gallec, fan defenses enceses de la immersió lingüística, Rubalcaba calla. Espera que escampi la boira i penjar-se la medalla el dia 18, a la Festa de la Rosa de Gavà. Provarà de satisfer els socialistes catalans i creuarà els dits perquè el PSOE més castís estigui de diumenge i no en faci gaire cas.

No cal perdre de vista que l'objectiu del candidat de l'esquerra espanyola no és guanyar: és mantenir una certa dignitat a les urnes per poder collar el partit, fer-se amb la secretaria general i clavar la puntada de peu definitiva als hereus de Zapatero. És la vella, coneguda olor jacobina dels 80 i 90 que vol instal·lar-se de nou al carrer Ferraz.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat