Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 28 de de maig del 2015 | 12:06
Crònica · Madrid

La teoria dels dos cistells

Contra alguns comentaris pessimistes, el resultat de les eleccions autonòmiques i municipals als Països Catalans i a Espanya no és dolent per a l'independentisme. Tot i perdre Barcelona, els defensors del procés demostren la seva fortalesa i Madrid constata la falta de projecte engrescador per contrarestar-lo.

Madrid · En aquest any electoral, primer gol a favor. És evident que a Catalunya la gent va votar ruptura: trencament amb l'estat espanyol i amb un model capitalista que no ha sabut estar a l'alçada en el moment més difícil, perjudicant les classes treballadores i donant carta blanca al desvergonyiment de la corrupció.

Per això a la capital del país ha guanyat Ada Colau (ha guanyat ella, no pas ICV) i han pujat arreu ERC i la CUP. A Barcelona la gent no ha donat l'esquena a Xavier Trias i al sobiranisme sinó que ha posat els ous al cistell que ha entès més útil per al trencament.

En pobles i ciutats mitjanes, allà on l'independentisme és vist amb més possibilitats d'arribar al poder, ha vençut. La gent fa un càlcul estratègic i tria el cistell que més li convé.

Però el més important és que la gent ha votat canvi i ha deixat en testimonials els partits unionistes tradicionals. A Espanya, en canvi, PP i PSOE han guanyat les eleccions, amb 11,6 milions de vots.
A Barcelona la gent no ha donat l'esquena a Trias sinó que ha posat els ous al cistell que ha entès més útil per al trencament"
Els espanyols han votat continuisme (blau o vermell) o a tot estirar reforma, apostat per Ciutadans. Podem, l'única oferta tèoricament de ruptura, haurà de limitar-se a ser una crossa dels socialistes: el procés constituent espanyol ni está ni se le espera.

Per això els resultats del 24-M no són dolents si els entenem com un esglaó més cap a la meta final, que és la República Catalana. En l'estadi actual, els catalans hem votat a favor del procés --o dels processos-- de transformació i en canvi els espanyols han demostrat que volen seguir sent com són, amb algun retoc més liberal o més comunista.

D'una tacada, s'ha evidenciat que el discurs del dret a decidir de Podem neda en una piscina sense aigua.

És bo recordar-ho fins al 27-S.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat