Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de de maig del 2010 | 13:31
Crònica · Política catalana

Diagonal i consultes sobiranistes

El sobiranisme ha aconseguit aquest cap de setmana una nova victòria gràcies al nyap de la consulta sobre la Diagonal organitzada per l'Ajuntament de Barcelona. Després de veure el que ha passat amb aquest referèndum, molts dels arguments que servien per desacreditar les consultes sobiranistes han quedat desactivats.

L'arma més poderosa que tenien els unionistes per relativitzar la importància de les consultes era la participació. Asseguraven que un 20% de participació era insuficient, que representava una punxada, i demostrava que la independència no interessava a la gent. Doncs bé, ara resulta que la participació a la consulta de la Diagonal no ha superat el discret llistó del 12% i ningú li ha tret un gram de validesa al resultat. No solament han quedat ajornades sine die les reformes previstes sinó que a més el resultat ha provocat una crisi al govern municipal.

Però hi ha un segon argument que reforça el moviment sobiranista, que és comparar els dos processos. En el cas de la Diagonal, s'han acumulat una sèrie d'errors tècnics que han fet vorejar el ridícul, tot i tenir al darrera una estructura professionalitzada i un pressupost de 3 milions d'euros. En canvi, la realització tècnica de les consultes ha estat fins ara impecable, tot i que depèn exclusivament d'una estructura basada en el voluntariat.

I en tercer lloc, la comparativa democràtica dels dos processos també es decanta cap al sobiranisme. Des de l'Ajuntament de Barcelona es va fer tot el possible per amagar una de les opcions de la pregunta als electors, la que no interessava als promotors de la consulta, que era la de deixar les coses com estan. I ho han fet amb tant poca habilitat que finalment ha estat la guanyadora, perquè els ciutadans han acabat fent un vot de censura. Pel que fa a les consultes sobiranistes, l'actitud és tota la contrària: es va a buscar per igual a tots els votants, els del sí i els del no, perquè el que interessa és la participació. Les dues opcions són tractades amb el mateix interès per part dels organitzadors, demostrant un alt grau de consciència democràtica.

Encara queda com a mínim l'onada del 20 de juny de les consultes sobiranistes i vist el que ha passat aquest diumenge, els seus organitzadors poden anar amb el cap ben alt i amb la consciència tranquil·la, perquè el que ha passat a Barcelona els omple d'arguments per seguir endavant.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat