Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de maig del 2015 | 17:24
Crònica · Política catalana

24M: amunt el sobiranisme

Per començar, cal donar dades comparatives sobre el 24M i les anteriors eleccions municipals, entre el bloc independentista i l'unionista a Catalunya. El primer bloc (CIU+ERC+CUP), el 2011 van aconseguir el 30% dels vots i 5.343 regidors.

El 2014, aquest bloc va pujar al 45% dels vots i 6.077 regidors. Això suposa un augment del 15% dels vots i de 734 regidors. El bloc unionista, per la seva banda (PSC+PP+C's) , el 2011 van aconseguir el 38% dels vots i 2.588 regidors, mentre que aquest 2015 han aconseguit el 32% i 1.668 regidors. Això implica un descens del 6% dels vots i la pèrdua de 920 regidors.

Queda clar, doncs, que el sobiranisme va cap amunt. I si estudiem els resultats amb deteniment, població a població, llista per llista, veurem que el sobiranisme és encara molt més important, ja que hi ha moltes llistes municipals independents que són sobiranistes, així com partits minoritaris. A més, fonts ben informades mantenen que dins la coalició d'Ada Colau, a Barcelona, hi ha més d'un  50% d'independentistes --potser tímids, però de cap manera contraris a la independència.

Cal, també, posar l'atenció en que la suma del vot independentista podria arribar amb tranquil·litat al 50-53% dels vots, sense comptar amb una part del vot socialista que ningú pot assegurar que sigui del tot unionista.
Cal veure l'actitud de l'ANC, Òmnium i l'AMI, i què fa el President Artur Mas. Convocarà el 27S?"
Amb tot, després del 24M, cal qüestionar-se com queden les forces polítiques sobiranistes. CiU, a pesar de l'afer Pujol, la corrupció, la problemàtica amb Unió i el gir independentista, ha sabut consolidar moltes alcaldies amb majoria absoluta, amb dirigents joves netament sobiranistes. CiU ha aguantat a pesar de la pèrdua de la capital per la mínima, i segueix sent la força majoritària del Principat, i comandarà possiblement totes les diputacions. 

Per la seva banda, ERC ha doblat --de llarg-- els resultats obtinguts l'any 2014 i s'ha consolidat com a tercera força política, aportant molt a l'avenç sobiranista al cinturó industrial de Barcelona i consolidant-lo a nivell comarcal. En tercer lloc, la CUP, la nostra extrema esquerra nacional, ha triplicat resultats i regidors, i s'ha convertit en la punta de llança del sobiranisme dels Països Catalans, posant sota qüestió el radicalisme espanyol de Podemos.
El 24M ha estat un pas endavant cap a la sobirania. Ferms, doncs, cap al 27S"
Amb aquest mapa municipal, el 27S es configura com un objectiu possible per al sobiranisme. Ara el que cal veure és l'actitud de l'ANC, Òmnium i l'AMI, i què fa el President Artur Mas. Convocarà el 27S? Tornarà a proposar la llista única, embolicant la troca? Farà, d'una vegada, net al partit i al govern? Canviarà els interlocutors Generalitat-societat civil? Exigirà definició a UDC? Ho veurem...

El 24M ha estat un pas endavant cap a la sobirania. Ferms, doncs, cap al 27S

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat